Kulfi med saffran

 
Igår testade jag, för första gången, att göra en indisk/pakistansk dessert (finns också något liknande/motsvarande i Bangladesh, vet jag) som kallas för kulfi. Det är en fryst dessert som påminner om glass, fast den är tjockare och mycket mer krämig i konsistensen. Tillskillnad från vanlig glass så är kulfi-smeten inte "vispad", som vanlig glass ju är. När denna desserten väl börjar smälta (från att ha varit djupfryst) så rinner den ganska mycket! Kulfi finns i många olika smaker, men jag gjorde en variant med smak utav saffran, och pistagenötter. För variations skull så hällde jag också i några gröna körsbär/cocktailbär. Det blev riktigt gott!
 
Oftast äter man kulfi på pinne, ungefär som en glasspinne. Jag valde istället att göra en enda stor "kulfi-tårta" (med hjälp utav en silikonform från webshopen Ninasmat) och skar den sedan i skivor när den var tillräckligt mjuk att skäras i. Ett litet misstag jag gjorde dock var att använda enbart vanlig standardmjölk till smeten. Egentligen ska man ha i en viss mängd kondenserad mjölk (som ju är mycket tjockare i konsistensen). Jag följde ett receot på internet där det stod enbart vanlig mjölk så jag följde noggrant. Tyckte dock att det verkade lite konstigt (jag har ju gjort typisk glass många gånger förr, i min glassmaskin) att enbart använda mjölk - det blir ju så isigt då, menar jag! Visst blev den kanske lite isig i konsistensen, men ändå väldigt, väldigt god! Detta gör jag gärna igen.
 
Hojta till om ni är intresserad utav detta receptet, så ska jag se till att uppdatera med ett recept innehållandes kondenserad mjöll istället!
 
  
Till vänster: Tårtfatet i silver kommer ifrån RoyalDesign. Till höger: Vimplar i papper från Kitsch.
 
  
 
Nötter från Exotic Snacks.
1 Camilla:

skriven

Vackert!

2 Sophia Lopez:

skriven

Recept vore kul att få :D

Kommentera här: