Recept: Chocolate Chip Cookies

 
Det finns en hel uppsjö utav "Cookies"-recept på nätet och det är lite svårt att välja vilket recept man skall använda sig utav. Detta är dock ett utav mina favoritrecept och jag gillar utseendet kakorna får - och smaken förstås! De känns klassiska och jag gillar att de inte blir för tjocka heller. 
 
Kakdegen har jag förberet i min Ankarsrum assistent, vilket ju passade lite extra lägligt eftersom min vanliga elvisp gick sönder förra veckan...
 
Idag insåg jag verkligen hur skönt det är att ha händerna fria när man bakar. Har nog faktiskt aldrig riktigt känt det, sådär "på riktigt" tidigare även fast jag faktiskt har haft en och annan hushållsassistent i min ägo. Idag när jag bakade hände också en sådan där sak som man bara känner att man likaväl kan slänga degen för att allt gått åt skogen. Det fattades 1 dl mjöl (vilket egentligen inte är så mycket) till degen och jag kände att jag var tvungen att ersätta det med något. Det enda lämpliga hemma som fanns var kikärtsmjöl! Jag chansade och använde det. Degen smakade verkligen VIDRIGT (!) och jag hade mycket god lust att slänga alltihopa på stört. Men jag gräddade kakorna och när de var färdiga smakade de... verkligen jättegott! Det trodde jag aldrig! De blev liksom lite "nötaktiga" i smaken.
 
Ingen kunde väl ana att det fanns kikärtsmjöl i kakorna!
 
  
Detaljer från <IB Laursen>
 
 
 
 
Chocolate Chip Cookies
- cirka 24 stora kakor
 
175 gram smör/margarin
3,5 dl socker
1 ägg + 1 äggula
5 dl vetemjöl
1/2 tsk bikarbonat
1 tsk V-Sell vaniljpulver
150 gram 70 % mörkchoklad
 
Gör såhär:
Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret och låt det svalna. Vispa sedan smöret och sockret tills det blir poröst. Tillsätt sedan övriga ingredienser, förutom chokladen. Grovhacka chokladen och blanda sedan i den i smeten. Klicka ut smeten på en smord plåt (eller bakplåtspapper) med MYCKET mellanrum! (Jag la 12 kakor på första plåten och det var alldeles för mycket... 6-9 stycken kakor på samma plåt räcker!). Grädda i mitten utav ugnen 15-17 minuter.
 
Tips!
Kakorna verkar väldigt mjuka när de precis kommer ut ur ugnen - när de har svalnat blir de hårdare! Man kan tillsätta lite vad man själv önskar i degen. Kakao (för chokladsmak på kakorna), Smarties/Nonstop och liknande.

Vinnaren utav 3 nummer utav VEGO!

 
Nu är tävlingen gällande prenumeration utav tidningen VEGO slut.
 
Grattis säger jag till Eva Sjölund som vunnit!
Kontakta mig (tartspecialisten@live.se) med dina uppgifter så mailar jag dessa till VEGO-redaktionen så kommer din prenumeration snarast.
 
Grattis återigen, Eva!
 

Recept: Lyxig kladdkaka

 
 
 Idag tänkte jag dela med mig utav ett recept på en lyxig kladdkaka. Finns det något så gott och framförallt enkelt som kladdkaka?! Jag har på senare år - med tre barn i bagaget - lärt mig att uppskatta de allra enklaste recepten. Kladdkaka tyckte jag var riktigt trist förut, och märkligt nog kunde jag inte äta det heller för jag fick alltid huvudvärk utav det?
 
För bara några dagar sedan gick min "portabla elvisp" (...en helt vanlig elvisp, alltså) BRUTALT sönder då den sprängdes (!) utan förvarning. Egentligen kanske den inte sprängdes, utan snarare small den till väldigt högt och jag såg ett gult, starkt ljussken framför mina ögon. Låter nästan som en nära-döden-upplevelse, haha! ;-) Hur som helst var det lite traumatisk, men jag överlevde. Jag vet fortfarande inte vad som egentligen hände.
 
Har ni varit med om något liknande?
 
Som tur är har jag ju min Ankarsrum-assistent <läs mer om den här> och den kom helt enkelt väl till användning. Har ni själv någon hushållsassistent? Jag har testat många olika varianter, och handen på hjärtat så har Ankarsrum varit favoriten. Den klarar tyngre degar galant, och vispar snabbt. Det låter som en självklarthet att en hushållsassistent ska klara det, men för något år sedan testade jag en maskin som kostade närmare 8.000 kronor men den inte alls bra - att vispa ägg och socker poröst tog nästan tio minuter, vilket ju är galet länge... :/
 
Här är en liten del utav mitt kök - fikahörnan kan man väl säga! - I samarbete med <Ankarsrum Original>
 
  
 
 
  Lyxig kladdkaka
- cirka 10-12 portioner
 
Kladdkakan:
 2 ägg
3 dl socker
1,5 tsk vaniljpulver (eller vaniljsocker)
1,5 dl vetemjöl
5 msk kakao
100 gram smör
en nypa salt
 
Chokladganaché
200 gram, 60-70 % mörk choklad
cirka 2 dl vispgrädde (mer eller mindre kan behövas!)
1-2 msk smör
 
Gör kladdkakan såhär: 
Vispa ägg och strösocker tills det blir riktigt vitt och fluffigt. Rör sedan försiktigt ner de torra ingredienserna. Smält smöret och häll ner i smeten. Rör till en jämns smet. Smörj och bröa en springform, cirka 24-26 cm i diameter. Bröa gärna med manangryn (eller kokos - passar bra till kladdkakor!). Grädda kladdkakan i mitten utav ugnen i cirka 25-30 minuter. Den får gärna vara lite kladdig i mitten - precis som en kladdkaka ju skall vara! Låt kladdkakan svalna helt innan du börjar med nästa moment.
 
Gör chokladganachén såhär:
Bryt chokladen i mindre bitar och lägg i en kastrull. Ställ kastrullen på spisplattan med låg värme. Rör om hela tiden (annars bränns chokladen vid!). När all choklad har smält ordentligt, häll på vispgrädde - lite åt gången - och rör om så att den blandar sig med chokladen. Ganachén skall denna gången inte vara rinnande, utan tjockare i konsistens och utav mer "bredbar" typ. När du uppnått önskad konsistens så häll i 1-2 msk smör och låt det sakta smälta i chokladen. Bre sedan chokladen över kladdkakan och ställ den svalt en liten stund.
 
Tips! 
Räds inte över att kladdkakan verkar "jättelös" eller alldeles för kladdig när du tar ut den ur ugnen. När kakan stelnar i kylen blir den ju mer stabil. Dekorera gärna kakan med chokladbitar (jag använde "Plopp"-choklad denna gång), jordgubbar och riven choklad.