Recept: Lyxig kladdkaka

 
 
 Idag tänkte jag dela med mig utav ett recept på en lyxig kladdkaka. Finns det något så gott och framförallt enkelt som kladdkaka?! Jag har på senare år - med tre barn i bagaget - lärt mig att uppskatta de allra enklaste recepten. Kladdkaka tyckte jag var riktigt trist förut, och märkligt nog kunde jag inte äta det heller för jag fick alltid huvudvärk utav det?
 
För bara några dagar sedan gick min "portabla elvisp" (...en helt vanlig elvisp, alltså) BRUTALT sönder då den sprängdes (!) utan förvarning. Egentligen kanske den inte sprängdes, utan snarare small den till väldigt högt och jag såg ett gult, starkt ljussken framför mina ögon. Låter nästan som en nära-döden-upplevelse, haha! ;-) Hur som helst var det lite traumatisk, men jag överlevde. Jag vet fortfarande inte vad som egentligen hände.
 
Har ni varit med om något liknande?
 
Som tur är har jag ju min Ankarsrum-assistent <läs mer om den här> och den kom helt enkelt väl till användning. Har ni själv någon hushållsassistent? Jag har testat många olika varianter, och handen på hjärtat så har Ankarsrum varit favoriten. Den klarar tyngre degar galant, och vispar snabbt. Det låter som en självklarthet att en hushållsassistent ska klara det, men för något år sedan testade jag en maskin som kostade närmare 8.000 kronor men den inte alls bra - att vispa ägg och socker poröst tog nästan tio minuter, vilket ju är galet länge... :/
 
Här är en liten del utav mitt kök - fikahörnan kan man väl säga! - I samarbete med <Ankarsrum Original>
 
  
 
 
  Lyxig kladdkaka
- cirka 10-12 portioner
 
Kladdkakan:
 2 ägg
3 dl socker
1,5 tsk vaniljpulver (eller vaniljsocker)
1,5 dl vetemjöl
5 msk kakao
100 gram smör
en nypa salt
 
Chokladganaché
200 gram, 60-70 % mörk choklad
cirka 2 dl vispgrädde (mer eller mindre kan behövas!)
1-2 msk smör
 
Gör kladdkakan såhär: 
Vispa ägg och strösocker tills det blir riktigt vitt och fluffigt. Rör sedan försiktigt ner de torra ingredienserna. Smält smöret och häll ner i smeten. Rör till en jämns smet. Smörj och bröa en springform, cirka 24-26 cm i diameter. Bröa gärna med manangryn (eller kokos - passar bra till kladdkakor!). Grädda kladdkakan i mitten utav ugnen i cirka 25-30 minuter. Den får gärna vara lite kladdig i mitten - precis som en kladdkaka ju skall vara! Låt kladdkakan svalna helt innan du börjar med nästa moment.
 
Gör chokladganachén såhär:
Bryt chokladen i mindre bitar och lägg i en kastrull. Ställ kastrullen på spisplattan med låg värme. Rör om hela tiden (annars bränns chokladen vid!). När all choklad har smält ordentligt, häll på vispgrädde - lite åt gången - och rör om så att den blandar sig med chokladen. Ganachén skall denna gången inte vara rinnande, utan tjockare i konsistens och utav mer "bredbar" typ. När du uppnått önskad konsistens så häll i 1-2 msk smör och låt det sakta smälta i chokladen. Bre sedan chokladen över kladdkakan och ställ den svalt en liten stund.
 
Tips! 
Räds inte över att kladdkakan verkar "jättelös" eller alldeles för kladdig när du tar ut den ur ugnen. När kakan stelnar i kylen blir den ju mer stabil. Dekorera gärna kakan med chokladbitar (jag använde "Plopp"-choklad denna gång), jordgubbar och riven choklad.
1 Trollmamma:

skriven

Jag har en assistent, samma typ som din fast från den gamla goda tiden när det var E-lux som tillverkade dem. Alltså lär jag inte bli sponsrad av Ankarsrum i första taget. Men det spelar ingen roll, jag är helkär i min assistent ändå. Den är bara bäst! På allt! Utom möjligen på att vispa grädde, för det gick åt helskotta för fort o blev smör. Gäller att hålla koll ibland. :)

2 Sofia:

skriven

Ser riktigt läcker ut, ska testas att göras nån gång!

3 Hanna:

skriven

Har också den gamla assistenten men har hört att samma delar som nu finns till Ankarsrum även jag kan köpa till min gamla.
Vad använder ni för vispar? (har i dagsläget inget sådant utan har bara gjort matbröd i min).

/Hanna

4 Tårtspecialisten - svar till Hanna:

skriven

Jag använder en "dubbelvisp" (tror jag att det heter?), en del som ingick i själva maskinen alltså. Väldigt smidig och vispar fort, fort!

Perfekta maskinen att göra degar med i alla fall! Är hur nöjd som helst. Har t om lånat den till en vän ett antal gånger och även hon var nöjd! :-)

5 Tårtspecialisten - svar till Trollmamma:

skriven

Den har hållt måtten under alla år så som jag har förstått det! Kul att du är nöjd.

Haha, känner igen det där med grädden som blev till smör... har hänt mig också en gång! Var inte "van" vid att det skulle gå så snabbt! Man får hänga med i svängarna. Skönt annars att det går snabbt med vispandet tycker jag! :-)

6 Fia:

skriven

Ser jättegott ut!

7 Therese:

skriven

Alla dina tårtor ser fantastiska ut. Du är en inspiration.

Tänkte göra din lyxiga kladdkaka till mina arbetskamrater men kunde inte hitta gradantalet.... Vad brukar du ha??

Kommentera här: