Recept: "Chokladkex"-Milkshake

 
Idag tänkte jag dela med mig utav ett recept på chokladkex-milkshake, något som är väldigt gott och framförallt väldigt lätt att göra!
 
Milshake är ju verkligen underskattat, eller hur? Åtminstone inser jag att det är något som vi väldigt sällan gör här hemma, men det blir ju så maffigt varje gång. Men som sagt, väldigt gott är det ju.
 
Visst ser det också lyxigt ut med den varvade chokladsåsen?! Detta gör man enkelt med vilken glasstopping som helst (den får dock inte vara för rinnande i konsistensen annars blir det inte snyggt). Innan man serverar milkshaken så ringlar man chokladsås i glaset och - voila - så har man en sådan här fin milkshake! :-)
 
För recept - scrolla nedåt!
 
    
Jag har använt "Morfars Makalöst Mumsiga Chokladkex" (som innehåller äkta belgisk choklad, och dessutom INGA transfetter!) från <Kakservice> till denna milkshake. Det går förstås bra att använda valfria chokladkex.
 
Chokladkex-Milkshake
- 2 portioner
 
4-6 skopor "Krossad choklad"-glass (GB)
2-4 st chokladkex
2-3 dl mjölk + en skvätt grädde
 
Till garnering:
Chokladsås
Spraygrädde
2 st krossade chokladkex
 
Gör såhär:
Krossa chokladkexen grovt i en mortel. Mixa glassen, mjölken och grädden i en separat skål. Blanda tills det blir en tjock, slät smet. Tillsätt chokladkexen i milkshaken och mixa/blanda runt lite till, tills allting är väl blandat.
 
Innan du häller i milkshaken i glasen; ta fram en tub med chokladsås och "ringla" en spiral inuti glaset och häll sedan direkt i milkshaken. (Det fungerar bäst att göra detta med O'hoy chokladsås, eller kolasås - de är lite tjockare i konsistensen och det blir ännu bättre om den är kylskåpskall). Spraya över valfri mängd spraygrädde och dekorera med krossade chokladkex.
 
Tips!
Stick gärna ned ett chokladkex i varje glas, för lite extra rolig - och lyxig -effekt.

Recept: Underbara bagels!

 
Nu måste jag dela med mig med ett recept som jag är riktigt glad över att ha hittat. Jag har letat på både svenska och amerikanska hemsidor och försökt hitta ett bra recept (vilket ju faktiskt är a och o, när det kommer till att lyckas med bakning!) på bagels. Jag har aldrig testat att göra bagels innan, men jag älskar det. Det är så otroligt gott! Jag gillar hur de är sådär lagom kompakta, lite sega och när ytan smakar lite sött. Ni förstår vad jag menar va?
 
Något jag lärde mig, för inte så många år sedan faktiskt, är att bagels får den där lagom söta smaken utav att man kokar (jäser "ringarna") i kokande vatten, som man har lagt lite socker i. Jag har aldrig tidigare testat att göra bagels för att jag har fått för mig att det är svårt, och att det inte alls smakar sådär gott som färdigköpta, dagsfärska bagels. De här bagelsen blev helt perfekta! Men jag blev verkligen nöjd med smaken, konsistensen, ja - allt! Jag rekommenderar verkligen detta receptet, ni måste testa.
 
För ett tag sedan köpte jag två bagels från Willys, ni vet, en sådan där "bake-off" variant. De var kanske lite VÄL kompakta, nästan så att man höll på att kvävas utav dem, haha.
 
Bagels för mig känns lite som ett typiskt "helgbröd". Hemma hos mina föräldrar köpte mamma alltid baguetter från bageriet i Huskvarna varje lördag. Typ baguetter, frallor och bagels har jag alltid ätit med smör och - det väldigt "lyxiga" pålägget - AROMAT! Jag vet inte varför just aromat, men det är helt sjukt gott på vitt bröd. Är jag den enda som äter det?! Jag försöker inbilla mig att jag inte är den enda.
 
Tårtfat från och sked <IB Laursen>. Ser ni ruccola-bladen i bakgrunden (och bilden nedan)? De är från mamma och pappas trädgård. Smakar mycket intensivare än salladen i affären! Ekologiskt på hög nivå. Tack, mami! 
 
Bagels
- cirka 15 stycken
 
17 dl vetemjöl
2 msk salt
50 gram torrjäst
5 dl varmt vatten
2 msk smält smör
1/2 dl ljus sirap (eller brödsirap)
 
Till kokningen:
5 liter vatten och 1/2 dl socker.
 
Till garnering (kan uteslutas):
Vallmofrön, sesamfrön eller grovt salt
 
Gör såhär:
Blanda vetemjöl, salt och torrjäst i en skål. Värm vattnet ganska varmt (!) och blanda sedan ner det smälta smöret och sirapen. Häll på vätskeblandningen på en gång i mjölblandningen. Knåda/arbeta degen i minst fem minuter (med fördel i bakmaskin om du har detta!). Degen ska bli mycket kompakt. Dela degen i ungefär 15 stycken bitar. Rulla varje bit till en boll, som sedan ska vila i cirka fem minuter under en bakduk. Platta till bollen litegrann och sätt tummen rakt igenom. Gör ringen ganska stor (tänk på att ringen blir "mindre" ju mer degen jäser - så hålet måste vara större än vad man vill ha det eftersom det blir mindre efter jäsning och gräddning!). Man kan "snurra" ringen runt fingret så får man lätt ett jämnt, runt hål. Lägg bröden på en plåt och låt dem jäsa under bakduk i cirka 35-40 minuter. Koka upp vatten och socker i en stor, vid kastrull. Lägg i bröden några åt gången, 2-4 stycken brukar vara lämpligt. Koka dem två-tre minuter på varje sida (OBS! Fuska inte med detta momentet annars jäser dem inte ordentligt och sjunker ihop). Lägg bröden på en plåt med bakplåtspapper och strö över garneringen. Grädde bröden i 200 grader, i mitten, i cirka 25-30 minuter. Låt dem svalna utan bakduk på galler.