Recept: Kola tårta

 
Här kommer ett recept på en "Kola tårta" (eller en "Caramel cake", om man tycker det låter mer spännande) på en tårta jag länge varit sugen på att göra, nämligen en tårta spacklad med smörkräm gjord utav bl a dulce de leche. För er som inte vet vad "dulce de leche" är för något, så kan jag berätta att det är en slags söt kräm (smakar kola/karamell-aktigt) baserad på mjölk. Den är mycket vanlig i latinamerika och framställs genom att man kokar ihop mjölk och socker på svag värme under lång tid - oftast flera timmar.
 
Den enda dulce de leche jag ätit (och gjort själv) är genom att koka en burk sötad, kondeserad mjölk. Man kokar alltså själva burken - oöppnad - i en kastrull under några timmar. Det är viktigt att burken är täckt av vatten hela tiden annars kan den sprängas... har jag hört.
Jag har testat att koka mina i antingen två timmar (...vilket jag tyckte blev aningen för löst för min smak) och tre timmar. Det sistnämda gav en väldigt fast konsistens, och till detta tårtrecept - se nedan - tycker jag att det passar att koka en burk i cirka 2,5 timmar. Blev perfekt resultat och det är vad jag rekommenderar!  Som på de flesta utav mina tårtor nuförtiden (haha) så har jag använt chokladganaché på tårtan. Jag älskar det! Det är ett relativt lätt moment som gör att tårtan ser proffsig ut, och gott är det dessutom! Om ni lägger märke till bilderna, så ser ni att jag inte använt ganaché över hela överdelen på tårtan, utan bara i en cirkel närmare kanterna. Hoppas ni gillar receptet!
 
 
Denna tårtan har jag dekorerat med <Kolabollar> från <Kakservice>, ni vet de där kakburkarna (som numera också finns som knäckebröd, och även godis) som barn och ungdomar säljer för att spara ihop pengar till exempelvis en klassresa? Dessa kolabollar är verkligen JÄTTEGODA och passade perfekt till tårtan. Har ni smakat "Kålles Kolabollar"?
 
 
 
Kola tårta
- en tårta (cirka 10 bitar)
 
Ljus tårbotten
4 ägg
2 dl socker
1 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
2 tsk bakpulver
 
Vaniljgrädde (med lite "kola- och banansmak")
3-4 dl grädde
Vaniljsocker
5 msk dulce de leche
+ skivade bananer (kan uteslutas)
 
Mjölkchokladmousse
3 dl grädde
160-180 gram mjölkchoklad
 
Dulce de leche-smörkräm
1,5 burk dulce de leche
2 tsk vaniljsocker
350 gram smör/margarin
1-2 dl florsocker (eller efter smak)
 
Chokladganaché
100 g choklad
grädde
1-2 msk smör
 
Dekoration
Kålles Kolabollar
Spritsad vaniljgrädde
Strössel
 
Gör den ljusa tårtbotten såhär:
Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och socker tills det blir vitt och poröst (luftigt). Blanda potatismjöl, vetemjöl och bakpulver i en skål. Blanda gärna med gaffel för att vara säker på att allt blandas ordentligt. Rör ner mjölblandningen i äggsmeten, men rör så lite som möjligt. Smörj och bröa (gärna med mannagryn) en rund bakform med diameter cirka 20-23 cm i diameter. Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 30-45 minuter. När tårtbottnen har svalnat, skär den i tre delar/lager.
 
Gör vaniljgrädden såhär:
Vispa grädden så att den är medelhård (fast i konsistensen, men samtidigt inte för mjuk och inte heller grynig!) och tillsätt valfri mängd vaniljsocker - smaka av och avgör själv hur mycket vaniljsocker du vill ha i!
 
Gör mjölkchokladmoussen såhär:
Häll vispgrädden i en kastrull. Tillsätt chokladen (gärna bruten i mindre bitar). Sätt plattan på låg värme eller medelvärme, 2:an-3:an räcker. Rör om då och då så att chokladen a inte fastnar i botten utav kastrullen. När allt  har smält helt, tag av kastrullen från värmen och ställ in blandningen i kylskåpet i minst 6 timmar. Det absolut bästa är att låta den stå över natten (ett hett tips är alltså att förbereda moussen på kvällen, dagen innan man skall använda den). Vispa sedan upp moussen som du gör med vanlig grädde, när det är dags att använda den!
 
Gör DDL-smörkrämen såhär:
Rumstemperera smöret/margarinet och vispa det fluffigt. Tillsätt sedan ungefär 1,5 burk färdig dulce de leche (DDL'en skall vara kall, d vs INTE het när den används annars smälter smöret!), samt vaniljsocker. Smaka av med florsocker efter egen smak, om det behövs.
 
Montera tårtan såhär:
Lägg en (utav de tre) tårtbottnarna på ett tårtfat. Bred på vaniljgrädden. Skiva bananer tunt och lägg dem på grädden. Klicka/bre ut DDL över bananerna. Lägg på nästa tårtbotten. Bred över mjölkchokladmoussen. Lägg på nästa tårtbotten och bred på det sista lagret - smörkrämen.
 Täck överdelen först, och gå sedan nedåt över kanten på tåtan. Använd en platt stekspade/palett och fixera finishen på tårtan. Ställ den svalt en stund innan du börjar med chokladganachén.
 
Gör chokladganachén såhär:
Smält chokladen i en kastrull på låg eller "mellan"-värme, rör om nästan hela tiden så att inget fastnar i botten utav kastrullen. När all choklad har smält, häll på vispgrädde (ovispad) lite åt gången och rör om. Tillsätt vispgrädde efter önskad konsistens beroende på om du vill ha en väldigt trögflytande eller tunn ganaché. När du fått önskad konsistens, tillsätt 1-2 msk smör i ganachén och låt den svalna litegrann. Häll sedan över tårtan och ställ den i kylskåpet för att stelna innan du börjar med nästa moment.
 
Dekorera tårtan såhär:
Fyll en spritspåse med vispad vaniljgrädde och spritsa över tårtan. Dekorera med "Kålles kolabollar" och eventuellt strössel - jag använde faktiskt strössel som fanns i kakburken med kolabollarna (det låt en del överblivet strössel från kakorna däri...).
1 coffeeandcupcake.blogg.se:

skriven

Så fin tårta :)

2 Christine:

skriven

Den där tårtan ser så läcker ut o jag älskar kola o dulce de leche, en måste tårta för mig alltså!
Undrar vad du har på nederdelen av tårtan, ser så dekorativt ut men jag kan inte se vad det kan vara, ser för mörkt ut för att vara vit chokladhack/rasp o fler idéer har jag inte!

/Christine

3 Hanna:

skriven

Hej!

Nu är det verkligen dags att prova en av dina tårtor! Denna med kola blev jag riktigt sugen på!
En fråga bara: Om man nu inte känner för/hinner koka denna dulce de leche själv, blir det samma sak att köpa den som är färdig i butik?

/Hanna

4 Tåecialisten - svar till Christine:

skriven

Vad gullig du är! :-)
Oj, jag har ju helt glömt att skriva vad jag använde runt om tårtan (nederdelen). Det är hackade nötter (i detta fallet jordnötter), man kan använda vilka man vill. Rekommenderar t ex hasselnötter eller rostade mandelflarn. Strössel går också bra.

/Tårtspecialisten

5 Tårtspecialisten - svar till hanna:

skriven

Jag tror det ska gå jättebra att använda färdig dulce de leche, från butik. Jag har faktiskt aldrig köpt färdig dulce de leche, men det är ju samma sak så jag tror absolut inte det ska vara några problem! :-)

/Tårtspecialisten

6 Nalliiz:

skriven

Åh vad gott!

7 Hanna:

skriven

Hej igen :)

När du skriver mjölkchoklad (till moussen), är det blockchoklad eller "godis"-choklad du använder? Mörk eller ljus?

/Hanna

8 Tårtspecialisten - svar till hanna:

skriven

Det är mjölkchoklad! "Godischoklad".
Blockchoklad är inget vidare och lämpar sig inte till denna typ av bakning. :-)

/Tårtspecialisten

9 Hanna:

skriven

Tack, bra att veta!
Hade garanterat köpt blockchoklad i bara farten!

/Hanna

10 Hanna:

skriven

Nu är denna tårta testad till en kompis 30-årskalas och den var supergod! Alla tyckte om den. T.o.m. den kräsna typen i gänget :)

Bytte dock ut vaniljgrädden mot hallongrädde och några kolakakor hade jag inte heller utan det fick bli hallon uppe på den spritsade gräddan.

Men som sagt, denna tårta fick ett mycket bra betyg!!!

11 Sara:

skriven

Hej jag använde men av marängsmörkrämen eller jag lagade just den och allt gick bra tills smöret kom i då skar dr sig men de va gott ändå så jag bredde de över min tårta men nu en timme senare ser jag att marängsmeten/ smöret börjar smälta eller dela sig? Alltså varför gör se det? De blir som genomskinligt sockrigt.. Hjälp ska servera den i morgon kväll å har inte riktigt tid att göra en ny men får väl bli till näsa år bara.

Kommentera här: