Tips! Piffa upp kakorna

 
Här kommer ett enkelt, sådär löjligt enkelt, sätt att piffa upp helt vanliga kakor. Gör chokladganaché (recept här -  och det går att göra på vilken choklad som helst) och doppa kakorna i, och dekorera med strössel, hackade nötter eller krossade karameller.
 
Det jag gillar med just chokladganaché-grejen är också att den inte blir sådär hård som bara choklad i sin enkelhet. Den håller sig fortfarande lite mjuk även fast den varit i kylen t ex.
 

 
Chokladganaché
- räcker till att täcka den översta delen på en normalstor tårta 
 
100 gram choklad
flytande grädde (vispgrädde)
1-2 msk smör
 
Gör såhär:
Smält chokladen direkt i en kastrull (vattenbad behövs inte) på mycket låg värme. Se till att stå vid kastrullen hela tiden och rör om, så att inte chokladen fastnar/bränner vid i bottnen. Så fort chokladen har smält helt, börja med att hälla på en liten mängd grädde och se hur konsistensen blir. (Man får ju själv avgöra hur tjock/tunn man vill ha sin ganaché, men en regel är - ju mer grädde, desto lösare ganaché!). När du har uppnått rätt konsistens, häll i några klickar smör och rör om. Låt det smälta.
 
Tips!
Smöret gör att ganachén får en blankare finish. Man kan använda vilken choklad som helst. Ljus, mörk, vitchoklad och t om smaksatta chokladkakor, t ex "Apelsinkrokant", "Mintchoklad", m.m. Bara fantasin sätter gränser.
 
    
 
 

Recept: Strawberry Candy Cake

 
Är det någon som minns godiset "Campino" som fanns för några år sedan...? Jag älskade dessa godisar (är inte så förtjust i karameller överhuvudtaget, annars) för de hade en krämig smak utav jordgubb och grädde! Minns att de fanns i andra smaker också, bl a körsbär. Åh, de var så goda.
 

En del utav mina läsare följer mig även på Instagram. Tidigare hette jag "Tartspecialisten" men har nu istället bytt namn till "The Swedish Bakery" (@theswedishbakery) efter en del strul med mitt konto. En gång efterlyste jag Campino-godisarna på skoj och frågade om någon visste om de fortfarande fanns att få tag på. Så en utav mina läsare i Stockholm (...som senare har visat sig känner min svägerska, som också bor där) berättade att dessa godisar - fast under ett annat namn - finns i Marocko, där hon lyckligtvis skulle få släktingar på besök ifrån om bara en-två veckor. Kort därpå fick jag två stora förpackningar (mer än 300 godisar) hemskickade till mig. Det var verkligen guld värt, och vilken god tanke! Kan inte beskriva hur glad jag blev! Och, inte nog med det, så smakar godisarna precis som jag förväntade mig.
 
Jag kände att jag på något sätt ville föreviga min återförening med mina älskade Campino-godisar, så jag testade att göra en tårta med innehåll utav just dessa. Som ni vet så kan man ju göra mousse (eller fluff, som de flesta baknördar säger) utav godis och det är något som verkligen är jättegott. Fyllningen i tårtan består utav "det gamla vanliga", kanske lite trist, men det är detta jag gillar bäst - nämligen syrlig hallonmousse, vaniljgrädde, och så förstås fluff gjord utav dessa karameller. Enkelt så det sjunger om det, men sjukt gott!
Mina vänner som var här på besök och fikade för några dagar sedan tyckte att den var fantastiskt god - och jag kan väl inte annat än att hålla med...
 
Testa gärna receptet. Det kanske blir svårt att få tag på mostvarande Campino-karameller, men ha då i åtanke att ni faktiskt kan använda vilka karameller ni vill. Alla hårda karameller har samma "måttsats" när det gäller mängden, då man skall göra fluff. 
 
Scrolla ned under bilderna för recept!
 

 
Tack förresten för Eran feedback angående min fråga i tidigare inlägg!
Det verkar vara ganska många som "tröttnat" på sugarpastetårtor, litegrann...? Jag håller med er om att det blivit väldigt vanligt med sugarpastetårtor nuförtiden! Det finns så många duktiga hobbybakare nuförtiden, och det är väldigt kul att se! :-)
 
  
Flaggor på tandpetare från <Kitsch>. Tårtfat "Mynte" från <IB Laursen>.
 
 
Strawberry Candy Cake
- 1 st tårta
 
Chokladtårtbotten:
4 ägg
2 dl socker
1/2 dl kakao
1/2 dl potatismjöl
1 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
 
Syrlig hallongrädde/mousse:
3 dl grädde
2-3 frysta/halvtiande hallon
marsánpulver efter behov
 
Vaniljgrädde:
3-4 dl grädde
Vaniljsocker
 
Campino-fluff:
8 dl grädde
320-350 gram "Campino"-godisar (eller motsvarande karameller)
 
Chokladganaché:
100 g choklad
grädde
1-2 msk smör
 

 
Gör chokladtårtbotten såhär:
Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och socker tills det blir vitt och poröst (luftigt). Blanda potatismjöl, vetemjöl, kakao och bakpulver i en skål. Blanda gärna med gaffel för att vara säker på att allt blandas ordentligt. Rör ner mjölblandningen i äggsmeten, men rör så lite som möjligt. Smörj och bröa (gärna med mannagryn) en rund bakform med diameter cirka 20-23 cm i diameter. Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 30-40 minuter. När tårtbottnen har svalnat, skär den i tre delar/lager.
 
Gör den syrliga hallongrädden/moussen såhär:
Vispa grädden hårt. Tillsätt frysta/halvtinade hallon efter smak. Vispa tills hallonen har slagtis sönder och mosats lite. Om hallongrädden är för lös, tillsätt lite marsánpulver och vispa tills önskad konsistens. Grädden blir fastare ju mer marsánpulver du har hällt i - så börja med att tillsätta en liten mängd först och öka på i efterhand om det behövs. Tänk på att marsánpulver också sväller lite extra efter några minuter, så det som verkat vara "jättelöst" kan några minuter senare vara alldeles för tjockt i konsistensen!
 
Gör vaniljgrädden såhär:
Vispa grädden så att den är medelhård (fast i konsistensen, men samtidigt inte för mjuk och inte heller grynig!) och tillsätt valfri mängd vaniljsocker - smaka av och avgör själv hur mycket vaniljsocker du vill ha i!
 
Montera tårtan såhär:
Lägg en (utav de tre) tårtbottnarna på ett tårtfat. Bred på vaniljgrädden och lägg på nästa tårtbotten. Bred över hallonmoussen. Lägg på nästa tårtbotten och bred på det sista lagret, godisfluffen.
 Täck överdelen först, och gå sedan nedåt över kanten på tåtan. Använd en platt stekspade/palett och fixera finishen på tårtan. Ställ den svalt en stund innan du börjar med chokladganachén.
 
Gör chokladganachén såhär:
Smält chokladen i en kastrull på låg eller "mellan"-värme, rör om nästan hela tiden så att inget fastnar i botten utav kastrullen. När all choklad har smält, häll på vispgrädde (ovispad) lite åt gången och rör om. Tillsätt vispgrädde efter önskad konsistens beroende på om du vill ha en väldigt trögflytande eller tunn ganaché. När du fått önskad konsistens, tillsätt 1-2 msk smör i ganachén och låt den svalna litegrann. Häll sedan över tårtan och ställ den i kylskåpet för att stelna innan du börjar med nästa moment.
 
Dekorera tårtan såhär:
Fyll en spritspåse med resten utav godismoussen och spritsa över tårtan. Dekorera med karameller och eventuellt strössel.

Vinnare utav Caprice kex

 
Detta inlägget är rejält försenat, men här kommer i alla fall vinnarna utav varsin burk Caprice-kex, i samarbete med Papadopoulos.
 
Vinnarna blev: Rathai (med bloggen Rathaisrecipes.blogspot.se), Hanni K, Rebecka Bergström, Johanna och Ulrika. Maila mig (tartspecialisten@live.se) med era kontaktuppgifter så får ni eran vinst hemskickad med posten inom kort! Grattis!