Recept: Polkagristårta

 
 
Hej allesammans!
 
Här kommer en tårta som jag väldigt länge funderat på att göra - jag brukar i min telefon skriva upp receptidéer (och kombinationer) som jag någongång vill baka, och att göra en "Polkagristårta" har varit en utav dem. Innehållet påminner ju generellt mycket om mina "gamla vanliga" tårtor jag brukar göra (bl a marängsmörkräm), men det är ju lätt hänt att man gör varianter utav ens favorittårta.
 
Jag hoppas ni står ut med mitt tröga bloggande senaste tiden, men jag - liksom alla andra - kan ibland känna att inspirationen (eller orken?) inte är helt på topp, hihi. Jag har såklart massa olika saker jag vill baka och fotografera den närmate tiden, och jag hoppas att jag detta året låter mig inspireras till tusen!
 
Denna tårtan var rolig att göra. Ni som är välbekanta med mina tårtor har säkert märkt senaste året att jag mestadels har börjat att göra tårtor utan sugarpaste. Jag har fått en massa frågor från läsare senaste tiden som undrar ifall jag har slutat att göra sugarpastetårtor? Svaret är väl att, njaa - jag har väl inte "slutat" med det helt och hållet, men jag har tappat suget lite utav den typen utav tårtor. Det är väldigt kul att dekorera tårtor med sugarpaste, men i ärlighetens namn tycker jag att det är MYCKET godare med tårtor utan sugarpaste (även fast de är hur snygga som helst, nästan för fina för att ätas). Tanken är också att sådana här vanligare tårtor är ju något som de allra flesta kan handskas med. De är lättare att göra och man behöver inte en massa kunskap (eller verktyg heller, för den delen) som man ju oftast behöver med sugarpastetårtor.
 
Vad tycker ni själva?
Är det trist att jag har "slutat" med sugarpaste - eller är det något ni vill se mer utav detta året? :-)
 
  
Tårtan innehåller: Ljus tårtbotten, polkagrismousse, vaniljgrädde + skivade jordgubbar och är spacklad med marängsmörkräm. Dekorerad med vitchokladganaché, spritsad polkagrismousse samt färska jordgubbar och strössel. Jordgubbarna var ovanligt goda för att vara från den här årstiden (fast de är ju importerade, förstås). Tårtfatet kommer från <IB Laursen>.
 

 Polkagristårta
 
Ljus tårbotten:
4 ägg
2 dl socker
1 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
2 tsk bakpulver
 
Polkagrismousse (ska räcka till ett lager mousse + att spritsa "virvlar" längst upp på tårtan
8 dl grädde
320-350 gram polkagrisar
 
Vaniljgrädde:
3-4 dl grädde
Vaniljsocker
skivade jordgubbar (kan uteslutas)
 
Marängsmörkräm:
4 äggvitor
2 msk vaniljsocker
3-4 dl socker
200-250 gram smör/bra margarin (Milda)
eventuellt florsocker efter smak
 
Vitchokladganaché:
100 gram vitchoklad (ej blockchoklad)
grädde
1-2 msk smör
 
Gör den ljusa tårtbotten såhär:
Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och socker tills det blir vitt och poröst (luftigt). Blanda potatismjöl, vetemjöl och bakpulver i en skål. Blanda gärna med gaffel för att vara säker på att allt blandas ordentligt. Rör ner mjölblandningen i äggsmeten, men rör så lite som möjligt. Smörj och bröa (gärna med mannagryn) en rund bakform med diameter cirka 20-23 cm i diameter. Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 390-45 minuter. När tårtbottnen har svalnat, skär den i tre delar/lager.
 
Gör polkagrismoussen såhär:
Häll vispgrädden i en kastrull. Tillsätt polkagrisen (om du använder en hel stång, hacka den i mindre bitar). Sätt plattan på låg värme eller medelvärme, 2:an-3:an räcker. Rör om då och då så att karamellerna inte fastnar i botten utav kastrullen. När godiset har smält helt, tag av kastrullen från värmen och ställ in blandningen i kylskåpet i minst 6 timmar. Det absolut bästa är att låta den stå över natten (ett hett tips är alltså att förbereda moussen på kvällen, dagen innan man skall använda den).
 
Gör vaniljgrädden såhär:
Vispa grädden så att den är medelhård (fast i konsistensen, men samtidigt inte för mjuk och inte heller grynig!) och tillsätt valfri mängd vaniljsocker - smaka av och avgör själv hur mycket vaniljsocker du vill ha i!
 
Gör marängsmörkrämen såhär:
Vispa äggvitorna i en skål på hög hastighet tills "smeten" har blivit riktigt "tjock" och skålen går att vända upp och ner. Tillsätt vaniljsockret och vispa lite till. Ställ skålen i ett vattenbad (placera skålen över en kastrull med kokande vatten) och tillsätt 3-4 dl socker, efter smak. Vispa i lite socker åt gången och häll inte på allt samtidigt! Fortsätt vispa (cirka 5-6 minuter) tills de flesta sockerkistallerna har löst upp sig - när sockret inte "syns" är marängkrämen klar! Fortsätt att vispa marängen vid sidan (inte i vattenbadet) i cirka 5 minuter så att marängen svalnar av litegrann. Vispa smöret/margarinet mjukt och smidigt och tillsätt sedan i marängen. Vispa tills allt blandats ordentligt. Tillsätt eventuellt florsocker/vaniljsocker för mera sötma och smak, om det behövs. Färga den med karamellfärg/pastafärgen om du vill.
 
Montera tårtan såhär:
Lägg en (utav de tre) tårtbottnarna på ett tårtfat. Bred på ett lager polkagrismousse (spara drygt hälften, till att spritsa "virvlar" lite senare) och lägg på nästa tårtbotten. Bred över vaniljgrädde och strö över skivade jordgubbar på samma lager - om du vill. Lägg på nästa tårtbotten och bred på det sista lagret marängsmörkräm. 
 Täck överdelen först, och gå sedan nedåt över kanten på tåtan. Använd en platt stekspade/palett och fixera finishen på tårtan. Ställ den svalt en stund innan du börjar med vitchokladganachén.
 
Gör chokladganachén såhär:
Smält chokladen i en kastrull på låg eller "mellan"-värme, rör om nästan hela tiden så att inget fastnar i botten utav kastrullen. När all choklad har smält, häll på vispgrädde (ovispad) lite åt gången och rör om. Tillsätt vispgrädde efter önskad konsistens beroende på om du vill ha en väldigt trögflytande eller tunn ganaché. När du fått önskad konsistens, tillsätt 1-2 msk smör i ganachén och låt den svalna litegrann. Häll sedan över tårtan och ställ den i kylskåpet för att stelna innan du börjar med nästa moment.
 
Dekorera tårtan såhär:
Fyll en spritspåse med resten utav polkagrismoussen och spritsa över tårtan. Dekorera med jordgubbar och eventuellt strössel.
1 Olivia:

skriven

Jag är inte så mycket för sugarpaste så jag tycker det är bra att du gör många utan. Dessutom tycker jag att de ser godare ut ^^ I alla fall när du gör dom, så jag vill gärna se flera olika tårtor utan sugerpaste :D

2 Helena:

skriven

Hur går det med vinnare i tävlingen?

3 coffeeandcupcake.blogg.se:

skriven

Sjukt fin tårta :) Skulle va kul om du ville besöka min blogg och lämna ett avtryck :)

4 Helena:

skriven

Den här tårtan hoppas jag att jag får smaka någon gång:) Låter som goda smaker. jag tycker du får till sån fin snits på dina tårtor och gillar mycket mera vanliga tårtor än med sugarpaste.

Resan hem gick bra och jag har upplevt så mycket under tiden där. Jag kunde väl aldrig tro att jag skulle komma till Pakistan före dig.

Må gott och många kramar <3

5 Sofi:

skriven

Tycker dina tårtor är extremt snygga och ser mumsiga ut. Sugarpaste tårtor börjar vara lite tjatigt...

6 kajsa:

skriven

Gud vad du är duktig! Baka mer och oftare, jag längtar efter fler recept! :D <3

7 kajsa:

skriven

Gud vad du är duktig! Baka mer och oftare, jag längtar efter fler recept! :D <3

8 kajsa:

skriven

Gud vad du är duktig! Baka mer och oftare, jag längtar efter fler recept! :D <3

9 Ellinor:

skriven

Vispar man upp polkagrismoussen när man har haft den i kylskåpet över natten?

10 Jenny Lind:

skriven

Jag bokstavlig talat älskar och avgudar dina tårtor som du böjat göra. Det är precis i min smak!
Har jättesvårt för sugarpaste... Dom här tårtorna känns så mycket mer naturligare, och dom är otroligt vackra. Nästan magiska.. Min äldsta dotter blir 6 år om två veckor och då ksa jag minsann prova ett av dessa recept.Tack så hjärligt för inspirationen. / Jenny

11 Wilma glansWiwilma glans:

skriven

Hej jag bara undrar hur du får chokladen att rinna så perfekt ner för kanterna på tårtan. Tacksam för svar:)

12 Sara:

skriven

Hej! När man gör den där marängsmörkrämen kan smöret va normalsaltat eller måste det vara osaltat?

Tack för svar!

Kommentera här: