Tips! Piffa upp kakorna

 
Här kommer ett enkelt, sådär löjligt enkelt, sätt att piffa upp helt vanliga kakor. Gör chokladganaché (recept här -  och det går att göra på vilken choklad som helst) och doppa kakorna i, och dekorera med strössel, hackade nötter eller krossade karameller.
 
Det jag gillar med just chokladganaché-grejen är också att den inte blir sådär hård som bara choklad i sin enkelhet. Den håller sig fortfarande lite mjuk även fast den varit i kylen t ex.
 

 
Chokladganaché
- räcker till att täcka den översta delen på en normalstor tårta 
 
100 gram choklad
flytande grädde (vispgrädde)
1-2 msk smör
 
Gör såhär:
Smält chokladen direkt i en kastrull (vattenbad behövs inte) på mycket låg värme. Se till att stå vid kastrullen hela tiden och rör om, så att inte chokladen fastnar/bränner vid i bottnen. Så fort chokladen har smält helt, börja med att hälla på en liten mängd grädde och se hur konsistensen blir. (Man får ju själv avgöra hur tjock/tunn man vill ha sin ganaché, men en regel är - ju mer grädde, desto lösare ganaché!). När du har uppnått rätt konsistens, häll i några klickar smör och rör om. Låt det smälta.
 
Tips!
Smöret gör att ganachén får en blankare finish. Man kan använda vilken choklad som helst. Ljus, mörk, vitchoklad och t om smaksatta chokladkakor, t ex "Apelsinkrokant", "Mintchoklad", m.m. Bara fantasin sätter gränser.
 
    
 
 
1 Camilla:

skriven

Så fint det blev!

2 Malin Wederberg:

skriven

Riktigt bra tips! Väldigt söta :)

3 Louise:

skriven

Blev jättefint!

4 Anonym:

skriven

Så smart och enkelt! :)

5 Sophia:

skriven

Jag har en fråga angående ganachen. När jag gjorde den hemma så hällde jag på typ 1 tsk grädde i den smälta chokladen men det blev bara en stor klump med choklad i kastrullen. Varför blir det så??
Gjorde exakt enligt receptet nämligen…

Kram Sophia <3

6 Tårtspecialisten - svar till Sophia:

skriven

Hej!

1 tsk grädde... låter på tok för lite.
Jag vet inte vilket recept du följt, i mina recept hänvisar jag till att hälla på grädde tills man får önskad konsistens. Det rör sig om minst 1-1,5 dl grädde tills önskad konsistens. Beror förstås på hur stor mängd choklad man har.

Men 1 tsk grädde, det kommer man inte långt med!

(Däremot skriver jag i mina recept att man ska ha 1-2 tsk smör i ganachén).

/Tårtspecialisten

Kommentera här: