Recept: Chokladdoppade cookies

 
 
Det var inte länge sedan jag bakade cookies och la ut ett recept här på bloggen, men här kommer ytterligare ett recept som jag tyckte blev jättebra! Kakorna fick nästan en perfekt "finish" och blev otroligt spröda, helt klart supergoda. Några utav kakorna doppade jag dessutom i choklad, det blir extra gott och ser nästan lite lyxigare ut... eller vad säger ni? Receptet finns nedan, under alla bilderna.
 
Tack för alla fina kommentarer senaste dagarna, jag har sett att jag haft ovanligt mycket besökare!
Välkomna allesammans.
 
 
 
Chokladdoppade cookies
- cirka 12 stycken
 
5 dl vetemjöl
1,5 dl socker
2 dl farinsocker
2 dl flytande margarin
1 tsk bikarbonat
1/2 tsk salt
1 ägg
200 gram mörk (eller ljus) choklad
 
200 g smält choklad (att doppa kakorna i)
 
Gör såhär:
Blanda vetemjöl, bikarbonat och salt i en skål. Vispa sedan socker, farinsocker samt smör och ägg med elvisp (jag använde dock min assistent till detta). Rör ner vaniljsockret. Vänd ner den torra blandningen och arbeta ihop till en jämn, tjock deg. Grovhacka chokladen och vänd ner den. Ta fram ett ark bakplåtspapper och forma degen till en lång rulle. Dela rullen i 12 stycken lika stora bitar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. (Om du har ett helt runt kakmått kan du istället använda denna och platta ut kakorna i - jag har själv en speciell form till detta vilket alltid ger perfekt form på kakorna och de blir nästan alltid precis lika stora!). Grädda kakorna i 200 grader (i mitten utav ugnen) i cirka 8-10 minuter eller tills de har blivit gyllenbruna. Låt svalna tills de har hårdnat lite, innan du lägger över dem på ett fat.
 
När kakorna har svalnat, smält chokladen och doppa undersidan utav kakorna i chokladen. Lägg kakorna på bakplåtspapper och ställ in dem en liten stund i kylskåpet eller tills chokladen har stelnat.

Recept: Banana Split Cake

 
Hej!
 
Jag har sett så många amerikanska bloggar göra en typ utav kaka i långpanna som de kallar för "Banana Split Cake", visst låter det jättegott? Jag kände att det var ett tag sedan jag bakade (lite dåligt på den fronten senaset tiden, tyvärr) och att det verkligen var dags igen för att göra en tårta, och prova en ny idé. Istället för att göra en tårta/kaka i långpanna så ville jag göra en variant utav denna "Banana Split" fast i klassisk tårtform istället.
 
Jag har nog bara inspirerats utav utseendet från de amerikanska bloggarna (rinnande choklad, vispad grädde och körsbär) och sedan gjort mitt egna recept istället.
 
PS! Recept kommer inom kort...
 
För mig är en banana split ingen banana split om den inte innehåller glassen "Krossad choklad". Måste medge att jag aldrig köper den själv, men mamma gjorde alltid banana split till oss med krossad choklad när vi var små, så jag associerar den smaken till det. Därför innehåller min tårta en vaniljfyllning inspirierad utav dem smakerna. Den innehåller också krossade "Punschbollar" (en klar favorit, som ursprungligen heter "Pappas Punschbollar") från Kakservice. Jag ville göra tårtan lite roligare till utseendet och gjorde en glasskula utav överbliven marängsmörkräm. Det är alltså ingen riktig glass jag "tappat" på tårtan, utan tårt-vänligt material.
 
 
Denna tårtan innehåller:
Ljus tårtbotten
Dulce de leche (kolasås, gjord utav sötad, kondenserad mjölk) + skivade bananer
Vaniljmousse (med krossad choklad) + krossade "Punschbollar"
Marängsmörkräm
 
Dekorerad med:
Chokladganaché
Vispad vaniljgrädde
Körsbär
"Tappad glass"
Chokladströssel/punschströssel (runtom tårtan)
 
  
Ingen har väl missat att Ramadan är på ingång och efter Ramadan kommer förstås barnens höjdpunkt på året, Eid-festen. Därför har dessa bilder fått bli lite inspirerade utav våran kommande Eid-fest. Vimpeln/banderollen på övre bilden kommer ifrån webbutiken <Future Ummah>, det står "Eid Mubarak" på den, vilket betyder typ "Glad Eid". Eid-al-fïtr är högtiden vi (muslimer) firar efter Ramadan är slut.  Jag har också matchande ballonger och annat skoj som matchar vimpeln/banderollen ovan. 
 
  
Till vänster: Tårtfatet kommer från serien "Mynte", <IB Laursen>. Till höger: Självhäftande klistermärken, som små "banderoller" (eller vimplar) som man kan sätta på tandpetare, sugrör och liknande. Också dessa kommer från <Future Ummah>.
 
Banana Split Cake
- 1 st tårta, cirka 10-12 bitar
 
Ljus tårtbotten:
4 ägg
2 dl socker
1 dl potatismjöl
1 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
 
Dulce de leche- och bananfyllning:
1 burk dulce de leche
1-2 bananer
 
Vaniljmousse med krossad choklad och "Punschbollar":
3 dl grädde
1 msk vaniljsocker
25 g riven, ljus/mörk choklad
3 st mosade "Punschbollar" (från Kakservice.se)
 
Marängsmörkräm:
4 äggvitor
2 msk vaniljsocker
3-4 dl socker
200-250 gram smör/bra margarin (Milda)
eventuellt florsocker efter smak
 
Chokladganaché:
100 gram mjölkchoklad (ej blockchoklad)
grädde, flytande
1-2 msk smör
 
Gör den ljusa tårtbotten såhär:
Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och socker tills det blir vitt och poröst (luftigt). Blanda potatismjöl, vetemjöl och bakpulver i en skål. Blanda gärna med gaffel för att vara säker på att allt blandas ordentligt. Rör ner mjölblandningen i äggsmeten, men rör så lite som möjligt. Smörj och bröa (gärna med mannagryn) en rund bakform med diameter cirka 23 cm. Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 35-45 minuter. När tårtbottnen har svalnat, skär den i tre lager.
 
Dulce de leche:
Koka en burk sötad, kondenserad mjölk i 3 timmar (detta förbereder du med fördel dagen innan). Se till att burken hela tiden är täckt utav vatten (vattnet avdunstar hela tiden) annars kan den sprängas. Låt burken svalna av innan den används, det går bra att skölja den under kallt vatten när den har kokat klart.
 
Gör vaniljmoussen med krossad choklad såhär:
Vispa grädden tills den är halvfast (inte för stabbig). Tillsätt vaniljsocker efter smak och riv choklad fint, och häll i vaniljmoussen. Blanda ordentligt. Krossa eller dela punschbollarna i mindre bitar och blanda ut dem med grädden - alternativt "strö" ut dem över grädden efter att du har lagt dem på ett lager.
 
Gör marängsmörkrämen såhär:
Vispa äggvitorna i en skål på hög hastighet tills "smeten" har blivit riktigt "tjock" och skålen går att vända upp och ner. Tillsätt vaniljsockret och vispa lite till. Ställ skålen i ett vattenbad (placera skålen över en kastrull med kokande vatten) och tillsätt 3-4 dl socker, efter smak. Vispa i lite socker åt gången och häll inte på allt samtidigt! Fortsätt vispa (cirka 5-6 minuter) tills de flesta sockerkistallerna har löst upp sig - när sockret inte "syns" är marängkrämen klar! Fortsätt att vispa marängen vid sidan (inte i vattenbadet) i cirka 5 minuter så att marängen svalnar av litegrann. Vispa smöret/margarinet mjukt och smidigt och tillsätt sedan i marängen. Vispa tills allt blandats ordentligt. Tillsätt eventuellt florsocker/vaniljsocker för mera sötma och smak, om det behövs.
 
Montera tårtan såhär:
Lägg en (utav de tre) tårtbottnarna på ett tårtfat. Bred på hela burken med dulce de leche. Skiva bananer och sprid ut dem över hela tårtbottnen. (Du kan eventuellt nu, om du vill, bre på ett tunt lager vanlig grädde över bananerna). Lägg sedan på nästa tårtbotten. Bred över vaniljmoussen (den med krossad choklad) och bred eventuellt på ett tunt lager med sylt över grädden. Lägg på nästa tårtbotten och bred på det sista lagret med marängsmörkräm. 
 Täck överdelen först, och gå sedan nedåt över kanten på tåtan. Använd en platt stekspade/palett och fixera finishen på tårtan. Ställ den svalt en stund innan du börjar med chokladganachén.
 
Gör chokladganachén såhär:
Smält chokladen i en kastrull på låg eller "mellan"-värme, rör om nästan hela tiden så att inget fastnar i botten utav kastrullen. När all choklad har smält, häll på vispgrädde (ovispad) lite åt gången och rör om. Tillsätt vispgrädde efter önskad konsistens beroende på om du vill ha en väldigt trögflytande eller tunn ganaché. När du fått önskad konsistens, tillsätt 1-2 msk smör i ganachén och låt den svalna litegrann. Häll sedan över tårtan och ställ den i kylskåpet för att stelna innan du börjar med nästa moment.
 
Dekorera tårtan:
Vispa grädde och spritsa virvlar på chokladganachén. Dekorera med körsbär eller annan frukt. Dekorera gärna nedersta kanterna av tårtan med chokladströssel.
 
Tips!
Om du vill göra en "tappad glass", precis som min tårta, spara då en skopa utav marängsmörkämen och frys in den en stund. Skopa sedan upp marängsmörkämen med en glasskopa och placera den på tårtan, med en glasstrut ovanpå. Häll över lite chokladganaché över "glasskulan" så att det ser ut som glassås. Dekorera med strössel från Punschbollar-burken.

Recept: Ekologisk lemonad

 
Åh, nu tänkte jag dela med mig ett recept på något som är jättegott... och otroligt svalkande en varm sommardag, nämligen en fräsch lemonad, med smak utav ingefära och mynta. Hur gott som helst!
 
Jag brukar alltid göra min lemonad med en gnutta färsk ingefära i, som jag kokar upp själva lemonaden tillsammans med. Detta är förstås en smaksak, men ingefäran bidrar till att lemonaden blir lite mer fräsch i smaken, liksom lite mer intressant på något sätt. (Dessutom är ju färsk ingefära nyttigt, så varför inte?).
 
Jag har använt ekologiska citroner till min lemonad. Jag måste erkänna att jag blivit mer noggrann med att köpa ekologiskt. Jag skulle verkligen vilja uppmuntra ALLA till att köpa ekologisk mat, i den utrsträckning det går. Det finns så mycket bekämpningsmedel, gifter och kemikalier i både frukt och grönsaker. Detta gör mig faktiskt arg, och framförallt LEDSEN! Jag tänker då främst på alla fantastiska barn som ska behöva växa upp med all denna skit, inte ens det riktigt "nyttiga" ska kunna förbli nyttigt pg a allt onödigt de får i sig. Vad ger det för verkan på barnen och deras kroppar i längden? Här hemma äter våra barn mycket frukt, varje dag. Det skall tydligen finnas höga halter av gift i särskilt citroner, bananer och vindruvor (...för att göra en lång lista kort), och därför känns det ganska självklart att välja ekologiskt överlag utav denna anledning.
 
Jag brukar göra ungefär två liter lemonad åt gången, så följ gärna mitt recept nedan. Det är otroligt enkelt att göra. Istället för vanligt socker så kan man använda t ex agavesirap, honung eller liknande. Det allra bästa med lemonaden är att man själv kan bestämma hur söt man vill att den ska vara. Jag gillar inte när det är för sött, men det ska inte vara för surt heller utav citronerna... prova er fram med sockret själva, det är mitt bästa tips!
 
  
Till vänster: I efterhand (när lemonaden har svalnat) kan man slänga i citronskivor, citronmeliss ELLER färsk mynta. Jättegott och ser fräscht ut (om det inte får ligga för länge): Till höger: Den fina glasburken med tappkran kan ni hitta i webbutiken <Annas hobby- och diversehandel>. Den rymmer nästan 4 liter, lagom mycket alltså. Gillade särskitl denna variant för den har snäpplock och en fin "kungakrona" i glasets mönster på framsidan. Tårtfatet (och snöret) kommer från <IB Laursen>.
 
 
 
Ekologisk lemonad
cirka 2 liter
 
2 liter vatten
6-8 stora citroner
2-6 dl socker (efter egen smak)
4-6 bitar färsk ingefära (tunt skivad)
 
Till garnering:
Färsk mynta (några kvistar)
4-6 skivor färsk citron
 
Gör såhär:
Koka upp vatten och socker (smaka av med sockret efter egen smak). Pressa ur all saft från citronerna och häll citronsaften i sockerlagen. Tillsätt några bitar färsk ingefära. Låt lemonaden stå och dra en liten stund på låg värme. Låt lemonaden svalna av. När den är helt kall tillsätt färsk mynta och citronskivor. Servera iskall, gärna med isbitar i.
 
Tips!
Tänk på att när lemonaden har kokat lite så ångar en del utav vätskan bort. När lemonaden har svalnat helt kan man ibland tycka att den smakar mer sött än vad man gillar (har hänt mig flera gånger, haha!). Det går förstås bra att spä ut lemonaden med kallt vatten - och mera citronsaft - tills man får den sötman/smaken man själv gillar.