Recept: Banana Split Cake

 
Hej!
 
Jag har sett så många amerikanska bloggar göra en typ utav kaka i långpanna som de kallar för "Banana Split Cake", visst låter det jättegott? Jag kände att det var ett tag sedan jag bakade (lite dåligt på den fronten senaset tiden, tyvärr) och att det verkligen var dags igen för att göra en tårta, och prova en ny idé. Istället för att göra en tårta/kaka i långpanna så ville jag göra en variant utav denna "Banana Split" fast i klassisk tårtform istället.
 
Jag har nog bara inspirerats utav utseendet från de amerikanska bloggarna (rinnande choklad, vispad grädde och körsbär) och sedan gjort mitt egna recept istället.
 
PS! Recept kommer inom kort...
 
För mig är en banana split ingen banana split om den inte innehåller glassen "Krossad choklad". Måste medge att jag aldrig köper den själv, men mamma gjorde alltid banana split till oss med krossad choklad när vi var små, så jag associerar den smaken till det. Därför innehåller min tårta en vaniljfyllning inspirierad utav dem smakerna. Den innehåller också krossade "Punschbollar" (en klar favorit, som ursprungligen heter "Pappas Punschbollar") från Kakservice. Jag ville göra tårtan lite roligare till utseendet och gjorde en glasskula utav överbliven marängsmörkräm. Det är alltså ingen riktig glass jag "tappat" på tårtan, utan tårt-vänligt material.
 
 
Denna tårtan innehåller:
Ljus tårtbotten
Dulce de leche (kolasås, gjord utav sötad, kondenserad mjölk) + skivade bananer
Vaniljmousse (med krossad choklad) + krossade "Punschbollar"
Marängsmörkräm
 
Dekorerad med:
Chokladganaché
Vispad vaniljgrädde
Körsbär
"Tappad glass"
Chokladströssel/punschströssel (runtom tårtan)
 
  
Ingen har väl missat att Ramadan är på ingång och efter Ramadan kommer förstås barnens höjdpunkt på året, Eid-festen. Därför har dessa bilder fått bli lite inspirerade utav våran kommande Eid-fest. Vimpeln/banderollen på övre bilden kommer ifrån webbutiken <Future Ummah>, det står "Eid Mubarak" på den, vilket betyder typ "Glad Eid". Eid-al-fïtr är högtiden vi (muslimer) firar efter Ramadan är slut.  Jag har också matchande ballonger och annat skoj som matchar vimpeln/banderollen ovan. 
 
  
Till vänster: Tårtfatet kommer från serien "Mynte", <IB Laursen>. Till höger: Självhäftande klistermärken, som små "banderoller" (eller vimplar) som man kan sätta på tandpetare, sugrör och liknande. Också dessa kommer från <Future Ummah>.
 
Banana Split Cake
- 1 st tårta, cirka 10-12 bitar
 
Ljus tårtbotten:
4 ägg
2 dl socker
1 dl potatismjöl
1 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
 
Dulce de leche- och bananfyllning:
1 burk dulce de leche
1-2 bananer
 
Vaniljmousse med krossad choklad och "Punschbollar":
3 dl grädde
1 msk vaniljsocker
25 g riven, ljus/mörk choklad
3 st mosade "Punschbollar" (från Kakservice.se)
 
Marängsmörkräm:
4 äggvitor
2 msk vaniljsocker
3-4 dl socker
200-250 gram smör/bra margarin (Milda)
eventuellt florsocker efter smak
 
Chokladganaché:
100 gram mjölkchoklad (ej blockchoklad)
grädde, flytande
1-2 msk smör
 
Gör den ljusa tårtbotten såhär:
Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och socker tills det blir vitt och poröst (luftigt). Blanda potatismjöl, vetemjöl och bakpulver i en skål. Blanda gärna med gaffel för att vara säker på att allt blandas ordentligt. Rör ner mjölblandningen i äggsmeten, men rör så lite som möjligt. Smörj och bröa (gärna med mannagryn) en rund bakform med diameter cirka 23 cm. Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 35-45 minuter. När tårtbottnen har svalnat, skär den i tre lager.
 
Dulce de leche:
Koka en burk sötad, kondenserad mjölk i 3 timmar (detta förbereder du med fördel dagen innan). Se till att burken hela tiden är täckt utav vatten (vattnet avdunstar hela tiden) annars kan den sprängas. Låt burken svalna av innan den används, det går bra att skölja den under kallt vatten när den har kokat klart.
 
Gör vaniljmoussen med krossad choklad såhär:
Vispa grädden tills den är halvfast (inte för stabbig). Tillsätt vaniljsocker efter smak och riv choklad fint, och häll i vaniljmoussen. Blanda ordentligt. Krossa eller dela punschbollarna i mindre bitar och blanda ut dem med grädden - alternativt "strö" ut dem över grädden efter att du har lagt dem på ett lager.
 
Gör marängsmörkrämen såhär:
Vispa äggvitorna i en skål på hög hastighet tills "smeten" har blivit riktigt "tjock" och skålen går att vända upp och ner. Tillsätt vaniljsockret och vispa lite till. Ställ skålen i ett vattenbad (placera skålen över en kastrull med kokande vatten) och tillsätt 3-4 dl socker, efter smak. Vispa i lite socker åt gången och häll inte på allt samtidigt! Fortsätt vispa (cirka 5-6 minuter) tills de flesta sockerkistallerna har löst upp sig - när sockret inte "syns" är marängkrämen klar! Fortsätt att vispa marängen vid sidan (inte i vattenbadet) i cirka 5 minuter så att marängen svalnar av litegrann. Vispa smöret/margarinet mjukt och smidigt och tillsätt sedan i marängen. Vispa tills allt blandats ordentligt. Tillsätt eventuellt florsocker/vaniljsocker för mera sötma och smak, om det behövs.
 
Montera tårtan såhär:
Lägg en (utav de tre) tårtbottnarna på ett tårtfat. Bred på hela burken med dulce de leche. Skiva bananer och sprid ut dem över hela tårtbottnen. (Du kan eventuellt nu, om du vill, bre på ett tunt lager vanlig grädde över bananerna). Lägg sedan på nästa tårtbotten. Bred över vaniljmoussen (den med krossad choklad) och bred eventuellt på ett tunt lager med sylt över grädden. Lägg på nästa tårtbotten och bred på det sista lagret med marängsmörkräm. 
 Täck överdelen först, och gå sedan nedåt över kanten på tåtan. Använd en platt stekspade/palett och fixera finishen på tårtan. Ställ den svalt en stund innan du börjar med chokladganachén.
 
Gör chokladganachén såhär:
Smält chokladen i en kastrull på låg eller "mellan"-värme, rör om nästan hela tiden så att inget fastnar i botten utav kastrullen. När all choklad har smält, häll på vispgrädde (ovispad) lite åt gången och rör om. Tillsätt vispgrädde efter önskad konsistens beroende på om du vill ha en väldigt trögflytande eller tunn ganaché. När du fått önskad konsistens, tillsätt 1-2 msk smör i ganachén och låt den svalna litegrann. Häll sedan över tårtan och ställ den i kylskåpet för att stelna innan du börjar med nästa moment.
 
Dekorera tårtan:
Vispa grädde och spritsa virvlar på chokladganachén. Dekorera med körsbär eller annan frukt. Dekorera gärna nedersta kanterna av tårtan med chokladströssel.
 
Tips!
Om du vill göra en "tappad glass", precis som min tårta, spara då en skopa utav marängsmörkämen och frys in den en stund. Skopa sedan upp marängsmörkämen med en glasskopa och placera den på tårtan, med en glasstrut ovanpå. Häll över lite chokladganaché över "glasskulan" så att det ser ut som glassås. Dekorera med strössel från Punschbollar-burken.
1 Stephanie:

skriven

Galet snygg iaf! och smakar sakert lika bra ocksa!

2 william:

skriven

wow!!! så snygg tårta:D

3 Coco Centaur:

skriven

Den där ser både snygg och smaskig ut! :)

4 Leila:

skriven

Oj vilken fantastisk tårta och vackra bilder! Vilken inspirationsblogg!
//Leila

5 lillemor:

skriven

Fin tårta mumms

6 Emma Grann Fotografi:

skriven

Wow!! Så fin! Och der inte helt fel ut..

7 Ida:

skriven

Oj vilken fin tårta! såg riktigt god ut också :)

8 Kattis:

skriven

Nej men gud vilken snygg tårta, nästan så jag vill sträcka mig in igenom datorn och smaka!

9 Robex Lundgren:

skriven

åh vad fint

10 Sara:

skriven

Så otroligt fin tårta , ser supergod ut med :)

11 Felicia - Konstverk och mammaliv.:

skriven

Gud så fin! Du är superduktig :)

12 Sofia:

skriven

Det där ser så gott ut! Himla fin tårta!

13 Elin:

skriven

Vilken häftig tårta!!

14 FrökenTV, bloggen om tv och film:

skriven

mums mums mums

15 Julia Müller-Sandvik:

skriven

åh, precis i min smak :D

16 mira.blogg.se:

skriven

Ser sjuuukt gott ut! Och väldigt fin!

17 milina.blogg.se:

skriven

oj så fin!

18 Emma:

skriven

Åh gud vad gott!!

19 Anna Holm:

skriven

men yum!

20 Stickan!:

skriven

Åh, så vackert och så gott det ser ut :-)

21 Ninni - Foto & Vardag:

skriven

men så läcker den ser ut, och snygg!

22 Marja - Baka Sockerfritt:

skriven

Vilken fantastisk kreation, wow!

23 Jenny:

skriven

Åh vilken härlig tårta, vad duktig du är!
Mvh, Jenny

24 marie:

skriven

Åh vad fin!!

25 Olivia Nilsson:

skriven

Vilken fin blogg du har!

26 Clara:

skriven

Det där såg otroligt gott ut! :D Riktigt fin!

27 Elina:

skriven

Här ska jag verkligen kika in mer, MUMS OCH WOW!

28 Frida:

skriven

Det ser riktigt smarrigt ut! :)

29 Mikaela♥:

skriven

Åh, så gott och fina bilder!

30 Amanda:

skriven

Ser otroligt gott ut! :D

31 Malin Bergsell:

skriven

Åh vill ha :D

32 Amanda Niclasson:

skriven

Härliga bilder! :)

33 Kajsa:

skriven

men åh va fint o gott :D

34 camilla wentus:

skriven

hej svejs tack för att du lägger ut så fina bakverk en liten fråga dock hur många ägg använde du i cookie receptet med de choklad doppade det måste ha ramlat bort :) mvh C

35 Selena:

skriven

Hej

Ang Dulce de Leche blandningen till banasplit- tårtan.. Om man köper färdig på burk måste man koka den? Eller är det den man kokar i tre timmar?

Kommentera här: