Recept: Ekologisk lemonad

 
Åh, nu tänkte jag dela med mig ett recept på något som är jättegott... och otroligt svalkande en varm sommardag, nämligen en fräsch lemonad, med smak utav ingefära och mynta. Hur gott som helst!
 
Jag brukar alltid göra min lemonad med en gnutta färsk ingefära i, som jag kokar upp själva lemonaden tillsammans med. Detta är förstås en smaksak, men ingefäran bidrar till att lemonaden blir lite mer fräsch i smaken, liksom lite mer intressant på något sätt. (Dessutom är ju färsk ingefära nyttigt, så varför inte?).
 
Jag har använt ekologiska citroner till min lemonad. Jag måste erkänna att jag blivit mer noggrann med att köpa ekologiskt. Jag skulle verkligen vilja uppmuntra ALLA till att köpa ekologisk mat, i den utrsträckning det går. Det finns så mycket bekämpningsmedel, gifter och kemikalier i både frukt och grönsaker. Detta gör mig faktiskt arg, och framförallt LEDSEN! Jag tänker då främst på alla fantastiska barn som ska behöva växa upp med all denna skit, inte ens det riktigt "nyttiga" ska kunna förbli nyttigt pg a allt onödigt de får i sig. Vad ger det för verkan på barnen och deras kroppar i längden? Här hemma äter våra barn mycket frukt, varje dag. Det skall tydligen finnas höga halter av gift i särskilt citroner, bananer och vindruvor (...för att göra en lång lista kort), och därför känns det ganska självklart att välja ekologiskt överlag utav denna anledning.
 
Jag brukar göra ungefär två liter lemonad åt gången, så följ gärna mitt recept nedan. Det är otroligt enkelt att göra. Istället för vanligt socker så kan man använda t ex agavesirap, honung eller liknande. Det allra bästa med lemonaden är att man själv kan bestämma hur söt man vill att den ska vara. Jag gillar inte när det är för sött, men det ska inte vara för surt heller utav citronerna... prova er fram med sockret själva, det är mitt bästa tips!
 
  
Till vänster: I efterhand (när lemonaden har svalnat) kan man slänga i citronskivor, citronmeliss ELLER färsk mynta. Jättegott och ser fräscht ut (om det inte får ligga för länge): Till höger: Den fina glasburken med tappkran kan ni hitta i webbutiken <Annas hobby- och diversehandel>. Den rymmer nästan 4 liter, lagom mycket alltså. Gillade särskitl denna variant för den har snäpplock och en fin "kungakrona" i glasets mönster på framsidan. Tårtfatet (och snöret) kommer från <IB Laursen>.
 
 
 
Ekologisk lemonad
cirka 2 liter
 
2 liter vatten
6-8 stora citroner
2-6 dl socker (efter egen smak)
4-6 bitar färsk ingefära (tunt skivad)
 
Till garnering:
Färsk mynta (några kvistar)
4-6 skivor färsk citron
 
Gör såhär:
Koka upp vatten och socker (smaka av med sockret efter egen smak). Pressa ur all saft från citronerna och häll citronsaften i sockerlagen. Tillsätt några bitar färsk ingefära. Låt lemonaden stå och dra en liten stund på låg värme. Låt lemonaden svalna av. När den är helt kall tillsätt färsk mynta och citronskivor. Servera iskall, gärna med isbitar i.
 
Tips!
Tänk på att när lemonaden har kokat lite så ångar en del utav vätskan bort. När lemonaden har svalnat helt kan man ibland tycka att den smakar mer sött än vad man gillar (har hänt mig flera gånger, haha!). Det går förstås bra att spä ut lemonaden med kallt vatten - och mera citronsaft - tills man får den sötman/smaken man själv gillar.
1 Weronica:

skriven

Vilka fantastiska tårtor o olika maträtter för att inte tala om alla underbara foto du tar, tack vare min Moa som du känner så fick jag ta del av allt gott du delar, dig hade jag gärna haft i mitt kök Välkommen o kram Weronica Moas mamma, och lycka till du är en stor konstnär .

2 Tårtspecialisten - var till Weronica:

skriven

Åh, vilken fin komplimang! Vad glad jag blir!
Moa är världens underbaraste, verkligen en god vän. Ha det bra!

Kram! Malin

3 Johanna:

skriven

Gott!

Kommentera här: