Kycklinggryta

 
Blir ni också sugna på att äta grytor och soppor när hösten kommer? Jag är helt förtjust i detta, vet inte riktigt varför. Kanske för att man blir lite frusen en del dagar när det känns lite exra kallt och blåsigt utomhus.
 
En utav mina favoriträtter är denna kycklinggrytan, "Kyckling marengo", som den kallas. Den åt vi ofta när jag fortfarande bodde hemma hos mamma och pappa. Den är så lätt att göra och resultatet blir alltid lyckat. Idag testade jag att tillaga den i en vanlig ugnsform, i ugnen. Det gick också jättebra! Skönt att bara kunna slänga in allt i ugnen med locket på och låta maten sköta sig självt. 
 
<Receptet hittar ni här>
Ugnsformar från Le Creusét hittar ni bl a hos <Kitchentime>

Snabbtips: Lyxig brieost

 
Jag jobbar lite på att bygga om (och förhppningsvis förbättra) designen och små praktiska detaljer här på Tårtspecialisten. Det kommer ta lite tid (...för jag har nästan ingen TID känns det som ibland, haha) men jag hoppas bl a på att få lite mer välsorterade kategorier som gör det enklare för er läsare att hitta. 
 
Idag tänkte jag dela med mig ett litet tips på något som är jättegott och underskattat. Brieost - antingen älskar du det, eller hatar det - med färska fikon, rostade valnötter och honung. Wow! Ni som älskar brieost måste testa detta, om ni inte redan har gjort det. Denna kombinationen passar utmärkt både på frukostbordet, till buffén, till kaffet (istället för fika!) och till fredagsmyset. Den har både sälta och sötma och det passar så himla bra till alla möjliga tillfällen.
 
Gillar ni brieost? Jag avskydde det när jag var yngre (tyckte att det smakade badhus?!) men jag tror nästan det är något som man måste "lära sig" att äta för att uppskatta det.
 
Hur äter ni helst brieost? Finns det någon sort ni tycker är godare än andra? 
Ge gärna ditt tips!
 
 
Brickbord från <IB Laursen>. Assietten är keramik från <Gerbera>.
 
Lyxig brieost
 
Brieost av valfri sort (och alfri mängd)
3-6 st färska fikon
100 g valnötter
3-5 msk flytande honung
 
Gör såhär:
Skiva brieosten och lägg ut på ett uppläggningsfat. Rosta valnötterna i en stekpanna med hög värme, låt de få lite färg. Tillsätt lite flytande honung och blanda runt i stekpannan. Strö över valnötterna på osten och ringla över lite mer honung. Skär fikonen i klyftor och placera ut dem vid osten. Servera direkt.
 
Varm brietårta:
Om du vill ha varm brieost, värm hela osten i cirka 5-20 minuter (beroende på hur stor ost du har, en mindre "triangelbit" behöver bara vara inne cirka 5-10 minuter)