Cirkus- och karnevalkalas

 
 
Här kommer lite bilder från våran Eid-fest då vi (i slutet utav juli) anordnade ett väldigt uppskattat barnkalas här hemma. Temat denna gång var cirkus och karneval och vi satsade på att göra ett litet dessertbord med godis till barnen. Vi hade popcornmaskin (med popcorn i läckra retro påsar), snurriga klubbor, godisremmar, jellybeans och mycket mer. Vi höll det ganska enkelt i år men barnen uppskattade det såklart väldigt mycket! Mer än någonsin. Man märker ju av detta ju äldre barnen blir, hur de ser fram emot sådana här tillställningar som kalas och liknande.
 
Det roligaste är ju att se deras lycka och reaktion när de ser kalasbordet (...som vi alltid dukar upp under största möjliga hemlighet när de inte vet något, hihi).
 
Kalastemat och alla detaljerna kommer från <Barnkalaset.se>
  
Till vänster: Snurrklubba som aptitretare, hihi. Till höger: Ekologisk hallonsaft med skojiga sugrör.
 Sötaste popcornpåsarna, dessa också från <Barnakalaset.se>
 Vi hängde upp godispåsarna i taket så fick barnen ta med sig varsin påse innan de gick hem. Mycket uppskattat blev det, hihi.

Recept: Afghani Kabuli Pilau

 
Hallå!
 
Jag är lite dålig på att dela med mig utav matrecept (tyvärr, hehe) även fast jag sitter på en massa bra och väldigt goda maträtter. Matlagning är ju ett utav mina största intressen - fast ibland ligger inspirationen på noll och då är det inte alls roligt att laga mat. Är ni också såna, haha?
 
Idag tänkte jag dela med mig utav ett recept som jag faktiskt provade på att göra för första gången IDAG. Bilderna är tråkiga, fotograferade i skymningen med min gamla iPhone men det får duga. Jag googlade lite olika recept på afghansk pilau (en rätt som innehåller ris, och i de allra flesta fall också lammkött som huvudingrediens). Jag använde dock istället kycklinglår till denna pilau och det blev hur gott som helst. Afghansk pilau är en utav mina absoluta favoriträtter. Jag har ätit den hemma hos vänner där den innehållit både lamm, kyckling och ibland också kofta ("köttbullar"). Alla kombinationer är lika goda, haha. Afghani kabuli pilau görs säkert på olika sätt, beroende på varifrån man härstammar. Men jag tillagar den på det sättet och med de smakerna som jag själv känner igen. Maten innehåller korianderpulver, som - om jag inte minns fel - kan vara lite svårt att få tag på, ibland. Man får leta i utländska livsmedelsbutiker om man inte hittar dem i vanliga matbutiker.
 
När riset har kokat klart skall toppas det strimlade morötter och svarta russin - dessa steks i olja tillsammans med lite socker, som gör att maten får en lite söt smak och det smakar helt underbart! Ni måste testa, troligtvis en utav världens godaste maträtter. 
 
Obs! Kanelstången som används i receptet är de stora stängerna som används i asiatisk och orientalisk matlagning.
 
 
Afghani Kabuli Pilau
- cirka 6-8 portioner
 
olivolja (att steka i)
2 kg kycklinglår
1 stor, gul lök
4 cm kanelstång
2 tsk garam masala
1/4 tsk saffran (kan uteslutas)
1/2 tsk kardemumma (pulver)
2-3 tsk korianderpulver
8-10 nejlikor
2 tsk salt
5-6 dl vatten
 
Riset:
lite olja
Cirka 8 dl basmatiris
+ dubbelt så mycket sky som ris (t ex: 1 kopp ris, 2 koppar sky)
 
Till att steka morötterna:
lite olja
2 msk socker
2 stora morötter
1-2 dl svarta russin
1/2 tsk salt
 
Gör såhär:
Tina kycklingen och ta bort skinnet. Dela varje kycklinglår i 4-5 bitar, ungefär lika stora (jag brukar skära av "klubban", och sedan den andra biten i 3-4 delar - skär emellan benen så går det lättare).
Hetta upp lite olivolja i en stekgryta/kastrull. Skiva löken tunt och stek den - tillsammans med kanelstången -tills den börjar att bli BRUN (inte lite brun i kanterna, utan nästan mer som rostad lök ser ut... men se upp så den inte blir svart och bränns!). Tillsätt resten utav kryddorna och låt kycklingen stekas i detta i cirka 10 minuter. Rör om ofta så att inget bränner fast och så att alla delarna får "stekyta". Häll på vattnet och täck kycklingen. Låt kycklingen koka i cirka 20 minuter.
 
När kycklingen är klar, lägg in bitarna i ugnen (cirka 200-250 grader) i cirka 15 minuter så att de får stekyta.
 
Gör riset såhär:
Häll lite olja i en kastrull och stek riset några minuter. Häll över dubbelt så stor mängd "sky" (spä ut med vatten om det inte räcker) som riset och låt riset koka på 2:an-3:ans värme i cirka 20-25 minuter. Ha locket på medan du kokar riset. Det går också bra att lägga en handduk emellan kastrullen och locket. 
 
Stek morötterna såhär:
Värm upp lite olja i en stor stekpanna. Tillsätt socker. Skala morötterna och skiva långa strimlor (använd gärna en potatisskalare, det fungerar bäst). Stek morötterna i cirka 10-15 minuter på hög värme, tills de blivit väldigt mjuka. Tillsätt russinen de sista fem minuterna. Salta lätt i slutet när russinen har "svällt" upp.
 
Servering:
Varva riset med kyckling och "morotsblandningen" och rör om ordentligt så att allt blandas jämnt.
 
Tips!
Det går också att tillsätta t ex skållade mandlar (som du rostat, innan du tillsätter dem) i riset. En del tillagar Afghani Kabuli Pilau genom att lägga in både ris och kyckling i ugnen och "steka" dem tillsammans där en kortare stund, cirka 5-10 minuter.

Trevlig höst

 
Nu märks det att det verkligen börjar bli höst! Man kan liksom se på dagsljuset ute, att färgen har börjat förändras och dagen det hände var jag nästan lite deprimerad, haha! Skulle gärna haft sommar två månader till... men å andra sidan, nu börjar jag se fram emot mysiga höstdagar med varma drycker - chai, kaffe och varm choklad! Så länge det också är fint väder ute så går vi gärna också ut på picknick - här är lite bilder från förra veckan!
 
  
Till vänster: Har ni smakat dessa? Goda aloe vera-drycker från NOBE. Dessa har smak av mango och smakar verkligen mango. Original eller mango är min favorit. Till höger: Koppar och termos från IB Laursen.