Recept: Afghani Kabuli Pilau

 
Hallå!
 
Jag är lite dålig på att dela med mig utav matrecept (tyvärr, hehe) även fast jag sitter på en massa bra och väldigt goda maträtter. Matlagning är ju ett utav mina största intressen - fast ibland ligger inspirationen på noll och då är det inte alls roligt att laga mat. Är ni också såna, haha?
 
Idag tänkte jag dela med mig utav ett recept som jag faktiskt provade på att göra för första gången IDAG. Bilderna är tråkiga, fotograferade i skymningen med min gamla iPhone men det får duga. Jag googlade lite olika recept på afghansk pilau (en rätt som innehåller ris, och i de allra flesta fall också lammkött som huvudingrediens). Jag använde dock istället kycklinglår till denna pilau och det blev hur gott som helst. Afghansk pilau är en utav mina absoluta favoriträtter. Jag har ätit den hemma hos vänner där den innehållit både lamm, kyckling och ibland också kofta ("köttbullar"). Alla kombinationer är lika goda, haha. Afghani kabuli pilau görs säkert på olika sätt, beroende på varifrån man härstammar. Men jag tillagar den på det sättet och med de smakerna som jag själv känner igen. Maten innehåller korianderpulver, som - om jag inte minns fel - kan vara lite svårt att få tag på, ibland. Man får leta i utländska livsmedelsbutiker om man inte hittar dem i vanliga matbutiker.
 
När riset har kokat klart skall toppas det strimlade morötter och svarta russin - dessa steks i olja tillsammans med lite socker, som gör att maten får en lite söt smak och det smakar helt underbart! Ni måste testa, troligtvis en utav världens godaste maträtter. 
 
Obs! Kanelstången som används i receptet är de stora stängerna som används i asiatisk och orientalisk matlagning.
 
 
Afghani Kabuli Pilau
- cirka 6-8 portioner
 
olivolja (att steka i)
2 kg kycklinglår
1 stor, gul lök
4 cm kanelstång
2 tsk garam masala
1/4 tsk saffran (kan uteslutas)
1/2 tsk kardemumma (pulver)
2-3 tsk korianderpulver
8-10 nejlikor
2 tsk salt
5-6 dl vatten
 
Riset:
lite olja
Cirka 8 dl basmatiris
+ dubbelt så mycket sky som ris (t ex: 1 kopp ris, 2 koppar sky)
 
Till att steka morötterna:
lite olja
2 msk socker
2 stora morötter
1-2 dl svarta russin
1/2 tsk salt
 
Gör såhär:
Tina kycklingen och ta bort skinnet. Dela varje kycklinglår i 4-5 bitar, ungefär lika stora (jag brukar skära av "klubban", och sedan den andra biten i 3-4 delar - skär emellan benen så går det lättare).
Hetta upp lite olivolja i en stekgryta/kastrull. Skiva löken tunt och stek den - tillsammans med kanelstången -tills den börjar att bli BRUN (inte lite brun i kanterna, utan nästan mer som rostad lök ser ut... men se upp så den inte blir svart och bränns!). Tillsätt resten utav kryddorna och låt kycklingen stekas i detta i cirka 10 minuter. Rör om ofta så att inget bränner fast och så att alla delarna får "stekyta". Häll på vattnet och täck kycklingen. Låt kycklingen koka i cirka 20 minuter.
 
När kycklingen är klar, lägg in bitarna i ugnen (cirka 200-250 grader) i cirka 15 minuter så att de får stekyta.
 
Gör riset såhär:
Häll lite olja i en kastrull och stek riset några minuter. Häll över dubbelt så stor mängd "sky" (spä ut med vatten om det inte räcker) som riset och låt riset koka på 2:an-3:ans värme i cirka 20-25 minuter. Ha locket på medan du kokar riset. Det går också bra att lägga en handduk emellan kastrullen och locket. 
 
Stek morötterna såhär:
Värm upp lite olja i en stor stekpanna. Tillsätt socker. Skala morötterna och skiva långa strimlor (använd gärna en potatisskalare, det fungerar bäst). Stek morötterna i cirka 10-15 minuter på hög värme, tills de blivit väldigt mjuka. Tillsätt russinen de sista fem minuterna. Salta lätt i slutet när russinen har "svällt" upp.
 
Servering:
Varva riset med kyckling och "morotsblandningen" och rör om ordentligt så att allt blandas jämnt.
 
Tips!
Det går också att tillsätta t ex skållade mandlar (som du rostat, innan du tillsätter dem) i riset. En del tillagar Afghani Kabuli Pilau genom att lägga in både ris och kyckling i ugnen och "steka" dem tillsammans där en kortare stund, cirka 5-10 minuter.
1 Anonym:

skriven

Ser så gott ut ma shaa Allah! Har du lock över kastrullen då riset tillagas?

2 Tårtspecialisten - ang riset:

skriven

Ja, jag glömde skriva det! Locket ska vara på. Går även ha en handduk emellan locket och själva kastrullen, men jag kör ofta utan handduken. Märker inte så stor skillnad faktiskt.

3 Valentina:

skriven

Asså alhamdulillâh!! Detta är min mans FAVORIT han brukade köpa riset till mig när vi var nygifta men restaurangen ligger på helt andra sidan Stockholm så det var flera år sen vi åt det. Ska laga idag han kommer bli så glad hihi! Men vad menar du med att dela kycklinglår i 4-5 delar? Ska man dela benen? För den delas ju i 2 delar, klubban och låret, annars. Förlåt om jag e trög hehe. Barak Allaahu feeki!

4 Tårtspecialisten - svar till valentina:

skriven

Hihi, alhamdulillah! Vad roligt! Jag älskar också det här riset, så himla gott.
Jag brukar dela kycklinglåren i 4-5 bitar. Först skär jag av själva "klubban". Den biten som blir kvar brukar man kunna dela i åtminstone 3 delar, så att man har 4 delar sammanlagt.
Men om kycklinglåren är väldigt stora (igår t ex, hade jag fyra stycken jättstora kycklinglår i en påse som väger två kilo!) och då delade jag varje lår i 5 delar. Man får försöka skära emellan bendelarna, på kycklingen. Det kan bli svårt om man måste behöva såga igenom de tjockare benen, därför försöker jag som sagt att skära kycklingen emellan. Hoppas du förstår vad jag menar!

5 Dada:

skriven

Detta ska testas idag inshAllAh , går det bra att laga med endast kyckling klubbor?

Hur lyckades riset få ett så brunt färg, då riser du lagade var vitt?

6 Valentina:

skriven

Barak Allaahu feeki det har jag aldrig gjort förr men ska göras idag inshaAllaah! Men en till sak, skyn kan väl omöjligt bli 16 dl vätska (för det är väl skyn från när man steker kycklingen som riset ska koka i?) bör man reda skyn med vatten i stekpannan efter man tagit ut kycklingen?

7 Tårtspecialisten - svar till valentina:

skriven

Det står i receptet - spä ut med vatten om skyn inte räcker till!

8 Tårtspecialisten - svar till dada:

skriven

Det går bra med bara kycklingklubbor.
Riset får ju färg av "skyn" (som innehåller massa kryddor), riset kokar ju på skyn som kycklingen kokat i. Därav färgen.

9 Eva:

skriven

Hej! Jag vann en prenumeration på vego-tidning, men den har inte dykt upp än! Skulle verkligen vilja få inspo från den :) Med vänlig hälsning, Eva

10 Tårtspecialisten - svar till eva:

skriven

Hej, Eva!
Så märkligt att du inte har fått din prenumeration, det har ju gått väldigt lång tid sedan tävlingen. Jag har mailat dig och också skickat mail till VEGO-redaktionen. Återkommer till din e-mail igen när jag fått svar på vad som har hänt.

Med vänliga hälsningar,
Malin Tårtspecialisten

11 Valentina:

skriven

Asså det blev såååååå gott alhamdulillaah! Tusen tack för receptet, barak Allaahu feeki <3

Kommentera här: