Recept: Spenatlasagne (vegetarisk)

 
Nu ska jag ge recept på en vegetarisk lasagne, som nog faktiskt är den godaste lasagne som jag någonsin har ätit - och då är jag en person som verkligen gillar kött i övrigt, haha! Jag har testat några gånger (men inte alltför många gånger...) att göra vanlig lasagne med köttfärs men jag tycker inte det någongång har blivit riktigt bra? Problemet är inte att den blir torr, utan bara att den känns väldigt tråkig i smaken... som vanlig köttfärssås med lasagneplattor? Fick tipset av en vän att göra en ordentlig "tomatsås" till köttfärsen och mycket bechamelsås. Får väl testa göra ett försök med det inom kort, eller kanske har ni några andra tips att verkligen lyckas med vanlig lasagne?
 
Detta recept fick jag utav min svägerska, som jag tror (om jag minns rätt) fick det i sin tur utav en utav sina vänner. Originalreceptet innehöll ingen bladspenat - utan enbart hackad spenat - men efter att ha testat båda delarna så tycker jag att det blir bättre resultat och mer "matigare" att använda bladspenat. Det går bra med både färsk och fryst bladspenat, jag har bara använt fryst från märket Garant.
 
Ni måste testa detta repcet, det är verkligen sjukt gott! Ett plus är att den går väldigt snabbt att förbereda. Dock tycker jag - som med i princip alla pastarätter - att den är allra godast då den verkligen är rykande färsk. Bör ätas så fort den är färdiglagad. Jag serverade lasagnen med en myntakryddad sallad, passade jättebra ihop med maten smakmässigt.
 
Underbar tallrik från fina Gerbera.
 
Spenatlasagne
- cirka 6 portioner
 
450-500 gram fryst bladspenat (hackad spenat går också bra)
1,5 burk "Hela tomater"
1 lök
1 burk champinjoner
1 vitlök solo
3-5 dl créme fraiche
salt och peppar
200 gram riven ost
lasagneplattor (jag använde cirka 12-15 stycken)
5 msk mjölk
 
Gör såhär:
Värm lite olja i en kastrull och skiva löken tunt. Stek löken tills den blir mjuk, och häll i finriven vitlök. Häll sedan på 1,5 burk "Hela tomater" och tillsätt champinjonerna. Salta och peppra efer egen smak. Häll den frysta bladspenaten i en kastrull. Tillsätt cirka 1,5 dl vatten. Värm upp bladspenaten och låt den småkoka i cirka 5-10 minuter. Häll på cirka 1 dl créme fraiche och rör om. Salta efter smak.
Häll lite mjölk (tunt lager) i botten utav en ugnsform. Placera ut lasagneplattor så att det täcker hela bottnen. Bred över halva "tomat/champinjon-blandningen" och varva med lasagneplattor igen. Bred sedan över halva "spenat-blandningen". Klicka ut créme fraiche över spenaten och blanda ut den så gott det går över hela formen. Fortsätt sedan att varva med lasagneplattor och resten utav fyllningarna. Strö över rikligt med ost på toppen och grädda lasagnen i mitten utav ugnen 200 grader i cirka 20-25 minuter. Lägg på bakplåtspapper eller grillfolie över ytan om du vill behålla osten mjuk och inte knaprig.
 
Tips!
Det går jättebra att variera fyllningen och t ex tillsätta lite stekt/grillad laxfilé (i småbitar) i spenatblandningen. Detta har jag testat och det var jättegott. Servera gärna tillsammans med myntakryddad sallad med fetaost, oliver, ruccola, soltorkad tomat m.m.
 

Recept: Klassisk chili con carne

 
Idag tänkte jag dela med mig utav ett recept på något så enkelt som klassisk chili con carne. En lätt variation på "vanlig" köttfärssås som ju alla barn (OCH vuxna - hoppas jag...) gillar. Ungarna älskar detta och vi serverar det oftast tillsammans med vanligt vitt basmatiris. Enkelt men faktiskt jättegott!
 
Något som jag börjat använda i min matlagning de senaset åren istället för "vanliga" krossade tomater är att använda hela tomater på burk. Det ger ju samma smak som krossade tomater, men jag gillar att det är hela tomater i burken. Det ser både fint ut i grytorna men smakar även väldigt mycket godare, grytorna blir liksom lite mer saftiga på något vis. Testa själva så får ni se. Jag köper faktiskt aldrig krossade tomater längre.
 
Idag testade jag även att tillaga maten i min tagine, som kommer från märket <Gerbera>. Jag gillar att taginen är glaserad, tidigare har jag haft en tagine som inte var glaserad och vad jag än gjorde så resulterade det alltid i att mat brändes fast vid tillagnong - oavsett om jag hade jättelåg eller hög värme. Jag testade alltifrån (efter tips) att låta vatten stå i den över natten, smörja med olja och allt möjligt. Ingenting hjälpte tyvärr och det var förstås lite ledsamt ända tills en dag då den gick sönder. Ödet, haha!
 
Tagine från <Gerbera>.
 
Klassisk chili con carne
- recept som räcker till många (frys gärna in i portioner om det blir över)
 
1 kg köttfärs
2 burkar hela tomater 
1 stor vitlök solo
4 msk paprikapulver
1-2 st gula lökar
1 tsk oregano
1 tsk spiskummin
2 msk kinesisk soya
2 burkar vita bönor (i tomatsås)
färsk eller torkad chili (efter smak)
salt och svartpeppar (efter smak)
 
Gör såhär:
Stek köttfärsen i lite smör eller olja och hacka köttfärsen fri från klumpar. Tillsätt sedan 2 burkar hela tomater och blanda runt. Riv vitlöken och häll i köttfärsen. Krydda med paprikapulver, oregano, salt, svartpeppar och chili. Tillsätt soya. Rör om och smaka av, tillsätt mer kryddor om det behövs (kryddorna är angivna på ett ungefär). Finhacka löken och stek den i lite olja tills den blivit mjuk. Häll i köttfärsen och blanda. 
 
Tips!
Servera gärna tillsammans med ris och en fräsch blandsallad.

Recept: McDonalds Äppelpaj

 
 
Det var verkligen på tiden med lite uppdatering här, känner jag. Lite tråkigt att det ekar tomt här, men jag har så mycket annat på gång som prioriterats senaste månaderna - och sedan kommer ju också familjen som kommer före det mesta annat. ♥ Jag är glad att ha så mycket tid att ägna åt familjen och framförallt barnen. Jag har sagt det innan men säger det gärna igen: Den här tiden kommer inte igen!
Jag har dock en hel del bilder och recept på lager som jag kommer att publicera inom kort.
 
Nu delar jag med mig utav ett recept som jag helt improviserade fram ikväll! Igår fick jag en vän på besök och hon hade tagit med sig en jättegod äppelpaj, köpt från Lidl! Den påminde mig om en annan favorit, nämligen äppelpajen från McDonalds (som faktiskt är snäppet godare... och säkert ännu fler e-nummer i - dessvärre). Jag tycker faktiskt att deras pajer är jättegoda! Jag har inte heller lyckats undgå att läsa att de också är värsta kaloribomberna, men så ofta äter vi inte på donkan. I ärlighetens namn köper vi nästan aldrig "mat" från McDonalds och det måste nog ha varit ungefär ett halvår sedan som vi åt där - hemmagjorda hamburgare är ju tusen gånger så goda...
 
Idag får ni verkligen en jättetråkig inspirationsbild, tagen med min iPhone, som dessutom sjunger på sista versen. Superdålig kvalitét, men ja - förhoppningsvis ser ni vad det är på bilden.Skickade för skoj skull bilden till mina kompisar och frågade: "Vad är det här?" varpå det första svaret jag fick var "McDonalds äppelpaj?". Nästan rätt! ;-)
 
McDonalds "Hemmagjorda" Äppelpaj 
- cirka 10 pajer
 
4 äpplen (ej gröna, syrliga)
1,5-2 dl farinsocker
1 msk kanel
1/2 msk smör
1 nypa salt
tjock vaniljkräm
1 paket smördeg (kvadratformade)
 
Gör såhär:
Skala äpplena och skär dem i mindre bitar (jag föredrar när bitarna är rätt små). Häll i äppelbitar, farinsocker, kanel, smör oche n nypa salt i en tjockbottnad kastrull. Låt koka i 10-15 minuter tills äppelbitarna har blivit mjuka och tills smeten blivit lite tjockare. Låt svalna i cirka 30 minuter. Blanda till en vaniljsås av valfritt märke, gör den tjockare (rätt trögflytande, alltså - den ska inte vara rinnande). Fördela 1 msk äppelsmörja (vad ska man kalla det, haha?) och 1 tsk vaniljkräm på ena sidan utav smördegen. Fukta kanterna med lite vatten. Stäng - så att degen bildar en rektangel - och nagga ALLA kanter med en gaffel. 
Fritera i cirka tre minuter, tills pajen har blivit ljusbrun. På min bild ovan var pajen nästan lite för brun, enligt min smak.
 
 
Tips!
Jag köpte smördeg från Willys, en kvadratformad variant från märket "Eldorado" - väldigt billig dessutom.