Recept: Klassisk chili con carne

 
Idag tänkte jag dela med mig utav ett recept på något så enkelt som klassisk chili con carne. En lätt variation på "vanlig" köttfärssås som ju alla barn (OCH vuxna - hoppas jag...) gillar. Ungarna älskar detta och vi serverar det oftast tillsammans med vanligt vitt basmatiris. Enkelt men faktiskt jättegott!
 
Något som jag börjat använda i min matlagning de senaset åren istället för "vanliga" krossade tomater är att använda hela tomater på burk. Det ger ju samma smak som krossade tomater, men jag gillar att det är hela tomater i burken. Det ser både fint ut i grytorna men smakar även väldigt mycket godare, grytorna blir liksom lite mer saftiga på något vis. Testa själva så får ni se. Jag köper faktiskt aldrig krossade tomater längre.
 
Idag testade jag även att tillaga maten i min tagine, som kommer från märket <Gerbera>. Jag gillar att taginen är glaserad, tidigare har jag haft en tagine som inte var glaserad och vad jag än gjorde så resulterade det alltid i att mat brändes fast vid tillagnong - oavsett om jag hade jättelåg eller hög värme. Jag testade alltifrån (efter tips) att låta vatten stå i den över natten, smörja med olja och allt möjligt. Ingenting hjälpte tyvärr och det var förstås lite ledsamt ända tills en dag då den gick sönder. Ödet, haha!
 
Tagine från <Gerbera>.
 
Klassisk chili con carne
- recept som räcker till många (frys gärna in i portioner om det blir över)
 
1 kg köttfärs
2 burkar hela tomater 
1 stor vitlök solo
4 msk paprikapulver
1-2 st gula lökar
1 tsk oregano
1 tsk spiskummin
2 msk kinesisk soya
2 burkar vita bönor (i tomatsås)
färsk eller torkad chili (efter smak)
salt och svartpeppar (efter smak)
 
Gör såhär:
Stek köttfärsen i lite smör eller olja och hacka köttfärsen fri från klumpar. Tillsätt sedan 2 burkar hela tomater och blanda runt. Riv vitlöken och häll i köttfärsen. Krydda med paprikapulver, oregano, salt, svartpeppar och chili. Tillsätt soya. Rör om och smaka av, tillsätt mer kryddor om det behövs (kryddorna är angivna på ett ungefär). Finhacka löken och stek den i lite olja tills den blivit mjuk. Häll i köttfärsen och blanda. 
 
Tips!
Servera gärna tillsammans med ris och en fräsch blandsallad.

Kommentera här: