Bombay Biryani

 
I måndags lagade jag "Bombay Biryani", en supergod indisk variant utav biryani. Till detta använde jag en färdig kryddmix (som jag köpt i Stockholm - lite dåligt med sådana grejer här i Jönköping, tyvärr...) men i övrigt gör man ju resten själv. Biryani och pilau är så enkelt och gott att göra, och räcker dessutom till många. Har ni testat göra biryani någongång och vilken variant är i sådana fall Eran favorit?
 
Podina (mynta) chutney med massa färsk koriander och mynta till! Är ett måste!
 

Sommarkalas! Eid!

 
I helgen som var hade vi Eid-kalas i Stockholm tillsammans med ungarnas kusiner. 13 barn sammanlagt på kalas! Som bäddat för kaos hinner man ju tänka (hihi), men det gick ju hur bra som helst! Vilken rolig dag och fint väder också!
 
Det här är första gången vi anordnar ett kalas utomhus, något jag såhär i efterhand verkligen kan rekommendera för det är så mysigt och kul, och ger dessutom en helt annan känsla! Vi bjöd barnen på tårta, läsk, godis- och kakbuffé (...hallon- och lakritsskallar i massor, hehe) och så tog vi tillfälle i akt att gömma godispåsar så att de fick leta efter en "skatt". Det mindre roliga var - för oss vuxna - att ungarna hittade skatten efter drygt fem sekunder... överdriver inte med tidsberäkningen! Dåligt gömställe kanske, haha?!
 
Kul tema med "Dumma Mej", alltihop inskaffades från <Barnkalaset>. Finns så många roliga teman att välja därifrån så det blir beslutsångest varje gång. Rekommenderar verkligen den hemsidan, frakten går alltid rekordsnabbt och de har många tillbehör till varje tema att välja på. En massa galna minioner... som motsvarade den minst lika galna barnaskaran, 13 ungar (!) var det som var med på festen/kalaset.
 
 
Till vänster: Det färgade snöret som hänger ned till höger i bild är snören från en jätterolig pinata! Det har kommit att bli lite utav våran kalastradition. Kul med pinatas och denna varianten är väldigt smidig och barnen behöver inte "slå sönder" den för att tömma godisgömman... vi hade kanske fäst pinatan lite dåligt i upphänget för när barnen drog i rätt snöre så åkte hela pinatan ned i backen, haha! Till höger: Tååårta!
Tårta med vitchokladmousse (som blev lite misslyckad - vitchokladen skar sig när jag skulle vispa den, min erfarenhet är att typ bara Marabou's vitchoklad blir bra när man använder den till fluff!), hallonmousse, vaniljgrädde och gula "Candy Melts" (finns att köpa hos <Barnkalaset>) som jag använde till den rinnande ganachén.

Recept: Rafaellopudding

 
Åh... det här receptet jag ska dela med mig utav idag är något utav en storfavorit hemma hos mig. Receptet fick jag från en vän och jag tror att det är inspirerat från Balkan. Jag fullkomligt ÄLSKAR den här puddingen och den är väldigt enkel att göra (trots att det visserligen är några steg) och smakar alldeles ljuvligt. Den är verkligen galet god och jag kan äta nästan hur mycket som helst..
Puddingen innehåller en marängbotten med kokos i, och jag älskar ju allt som smakar kokos... Jag är faktiskt väldigt förtjust i dessa "puddingar" man gör direkt i en form. Inget kladd liksom. Den här efterrätten är visserligen som ett mellanting, lite utav en pudding och tårta. Den är mjuk, fyllig och väldigt saftig. Ni måste testa! Receptet finner ni, i vanlig ordning, nedanför bilderna.
 
Man kan dekorera puddingen/tårtan som man vill när den är klar. Jag var i matbutiken för att köpa Rafaello men det fanns tydligen inte där. Som tur är hittade jag någon fejk-variant i den orientaliska butiken bredvid, de fick duga (...och de var faktiskt ändå rätt goda)!
 
 
Rafaellopudding
- cirka 12-15 portioner
 
Kokos/marängbotten:
5 äggvitor
2 dl socker
200 gram kokos
1/2 msk bakpulver
 
Vaniljkräm:
5 äggulor
2 paket vaniljpudding "Dolcela" (kostar en femma styck på Willys)
1,5 msk vetemjöl
1 dl vatten
1 dl socker
+
1 liter mjölk
1 dl socker
250 gram smör/margarin
 
Kokosgrädde:
5 dl grädde + ev. socker och vaniljsocker efter smak
kokosflingor (att strö över grädden)
Mariekex (kan uteslutas)
 
Dekoration:
Dekorera gärna med spritsad grädde och "Rafaello"
 
Gör kokos/marängbotten såhär:
Vispa äggvitorna hårt, tillsätt sedan sockret och bakpulvret. Fortsätt vispa tills det känns någorlunda fluffigt och stabilt. Häll smeten i en ugnsform (du behöver inte smörja formen med något eller klä in den med bakplåtspapper, bara häll i) och grädda i 200 grader, i mitten utav ugnen. Kokos/marängbotten ska vara ganska jämnt, gyllenbrun på ytan. I min ugn tog detta cirka 12-15 minuter, men det kan förstås variera så HÅLL KOLL... när denna har gräddats klart, låt den svalna.
 
Gör vaniljkrämen såhär:
Vispa äggulorna för hand med en ballongvisp, tillsamamns med vaniljpuddingen (båda paketen). Tillsätt sedan vetemjölet, vattnet och sockret. Vispa så att allt blandas ordentligt och ställ åt sidan. Värm 1 liter mjölk i en kastrull tills det blir ljummet. Häll ner 1 dl socker, och vänd sedan ner "puddingkrämen" du nyss vispat för hand. Rör om hela tiden tills puddingen småkokar och börjar att bli tjock. Så fort den har blivit tjock, ta av kastrullen från plattan och tillsätt 250 gram smör/margarin (margarinet ska inte vara smält) och låt det smälta tillsammans med den fortfarande varma puddingen. Låt puddingen kallna i ungefär en timme, innan du sedan häller den över kokos/marängbotten.
 
Gör kokosgrädden såhär:
Vispa grädden mjukt, inte för hårt. Blanda i ev. socker och vaniljsocker efter smak. Bre grädden över fyllningen. Strö över rikligt med kokos. Dekorera med spritsad grädde och "Rafaello".
 
Tips!
Emellan vaniljkrämen och kokosgrädden la jag på Mariekex, som ett lager "tårtbotten". När dessa kommer i kontakt med tårtfyllningar så sväller de lite och smakar som tårtbotten. Jättegott! Originalreceptet innehöll dock inte Mariekex men det passade jättegott till!