Recept: Rafaellopudding

 
Åh... det här receptet jag ska dela med mig utav idag är något utav en storfavorit hemma hos mig. Receptet fick jag från en vän och jag tror att det är inspirerat från Balkan. Jag fullkomligt ÄLSKAR den här puddingen och den är väldigt enkel att göra (trots att det visserligen är några steg) och smakar alldeles ljuvligt. Den är verkligen galet god och jag kan äta nästan hur mycket som helst..
Puddingen innehåller en marängbotten med kokos i, och jag älskar ju allt som smakar kokos... Jag är faktiskt väldigt förtjust i dessa "puddingar" man gör direkt i en form. Inget kladd liksom. Den här efterrätten är visserligen som ett mellanting, lite utav en pudding och tårta. Den är mjuk, fyllig och väldigt saftig. Ni måste testa! Receptet finner ni, i vanlig ordning, nedanför bilderna.
 
Man kan dekorera puddingen/tårtan som man vill när den är klar. Jag var i matbutiken för att köpa Rafaello men det fanns tydligen inte där. Som tur är hittade jag någon fejk-variant i den orientaliska butiken bredvid, de fick duga (...och de var faktiskt ändå rätt goda)!
 
 
Rafaellopudding
- cirka 12-15 portioner
 
Kokos/marängbotten:
5 äggvitor
2 dl socker
200 gram kokos
1/2 msk bakpulver
 
Vaniljkräm:
5 äggulor
2 paket vaniljpudding "Dolcela" (kostar en femma styck på Willys)
1,5 msk vetemjöl
1 dl vatten
1 dl socker
+
1 liter mjölk
1 dl socker
250 gram smör/margarin
 
Kokosgrädde:
5 dl grädde + ev. socker och vaniljsocker efter smak
kokosflingor (att strö över grädden)
Mariekex (kan uteslutas)
 
Dekoration:
Dekorera gärna med spritsad grädde och "Rafaello"
 
Gör kokos/marängbotten såhär:
Vispa äggvitorna hårt, tillsätt sedan sockret och bakpulvret. Fortsätt vispa tills det känns någorlunda fluffigt och stabilt. Häll smeten i en ugnsform (du behöver inte smörja formen med något eller klä in den med bakplåtspapper, bara häll i) och grädda i 200 grader, i mitten utav ugnen. Kokos/marängbotten ska vara ganska jämnt, gyllenbrun på ytan. I min ugn tog detta cirka 12-15 minuter, men det kan förstås variera så HÅLL KOLL... när denna har gräddats klart, låt den svalna.
 
Gör vaniljkrämen såhär:
Vispa äggulorna för hand med en ballongvisp, tillsamamns med vaniljpuddingen (båda paketen). Tillsätt sedan vetemjölet, vattnet och sockret. Vispa så att allt blandas ordentligt och ställ åt sidan. Värm 1 liter mjölk i en kastrull tills det blir ljummet. Häll ner 1 dl socker, och vänd sedan ner "puddingkrämen" du nyss vispat för hand. Rör om hela tiden tills puddingen småkokar och börjar att bli tjock. Så fort den har blivit tjock, ta av kastrullen från plattan och tillsätt 250 gram smör/margarin (margarinet ska inte vara smält) och låt det smälta tillsammans med den fortfarande varma puddingen. Låt puddingen kallna i ungefär en timme, innan du sedan häller den över kokos/marängbotten.
 
Gör kokosgrädden såhär:
Vispa grädden mjukt, inte för hårt. Blanda i ev. socker och vaniljsocker efter smak. Bre grädden över fyllningen. Strö över rikligt med kokos. Dekorera med spritsad grädde och "Rafaello".
 
Tips!
Emellan vaniljkrämen och kokosgrädden la jag på Mariekex, som ett lager "tårtbotten". När dessa kommer i kontakt med tårtfyllningar så sväller de lite och smakar som tårtbotten. Jättegott! Originalreceptet innehöll dock inte Mariekex men det passade jättegott till!

Kommentera här: