Recept: Ahlgrensbilartårta

 
Ho-ho! 
 
Nu är det sommar och jag tänkte dela med mig utav ett recept på en utav dagens alla tårtbeställningar. Och nej - för er som undrar - så tar jag inte emot några beställningar. Jag får väldigt mycket förfrågningar fortfarande (trots att det var länge sedan jag slutade med tårta på beställning) men jag gör bara undantag då och då för familj och vänner. Jag har helt enkelt inte tid med mer. Givetvis försöker jag hålla bloggen levande, men som de allra flesta inom bloggvärlden inser man - förr eller senare - att man också bör hålla sig själv levande. Jag tycker att det är kul att blogga men väldigt tidskrävande! Familjen får komma i första hand!
 
Här kommer i alla fall lite bilder på en utav dagens tårtor, och receptet finner ni nedanför bilderna. Till detta recept har jag använt en ahlgrensbilarmousse (eller fluff, som det även kallas) och även en jordgubbsmousse gjord på färska jordgubbar. Väldigt god är den! I originalreceptet stod det att det behövdes gelatin till moussen, men finurligt nog kan man göra en tårtfyllning stabbig och lite mer "tjockare" med hjälp utav marsánkräm! Det använder jag jämt till tårtfyllningar som innehåller frukt och bär. Himla smidigt (och man slipper gelatinet, för den som vill)!
 
Ps! Har lagt märke till att en del knappar i menyn inte fungerar längre så jag skall försöka åtgärda detta. Massa strul sedan Blogg.se ändrat om med sin "maginifika" idé med en massa annonser överst i headern. Lite tröttsamt men vad kan man göra?!
 
 
 
Ahlgrensbilartårta
- 10-12 portioner
 
Ljus tårtbotten:
4-5 st ägg (fyra fungerar utmärkt, fem gör den något fluffigare)
2 dl socker
1 dl potatismjöl
1 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
 
Färsk jordgubbsmousse:
3-4 dl vispgrädde
3 msk socker
300 gram färska jordgubbar
1 dl jordgubbssylt
2-3 msk marsánpulver (den varianten som blandas med kall mjölk)
 
Vitchokladmousse:
3-4 dl vispgrädde
180 gram vitchoklad (Marabou använde jag, fungerar INTE med blockchoklad)
 
Ahlgrensbilarmousse:
5-6 dl vispgrädde
150 gram Ahlgrensbilar
 
Gör den ljusa tårtbotten såhär:
Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och socker tills det blir vitt och poröst (luftigt). Blanda potatismjöl, vetemjöl och bakpulver i en skål. Blanda gärna med gaffel för att vara säker på att allt blandas ordentligt. Rör ner mjölblandningen i äggsmeten, men rör så lite som möjligt. Smörj och bröa (gärna med mannagryn) en rund bakform med diameter cirka 23 cm. Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 35-45 minuter. När tårtbottnen har svalnat, skär den i tre lager.
 
Gör den färska jordgubbsmoussen såhär:
Skölja och rensa de färska jordgubbarna. Skär dem i små bitar och lägg dem i en kastrull, tillsammans med socker. Låt dessa koka upp och mosa sedan jordgubbarna väldigt noga med t ex en ballongvisp. Låt jordgubbarna småkoka 1-2 minuter och mosa dem samtidigt. Låt sedan detta svalna helt (!) i kylskåpet, cirka 2 timmar. Blanda ner jordgubbssylten och marsánpulvret (tillsätt ingen mjölk!): Vispa grädden hårt, och blanda ned jordgubbsblandningen. Vispa tills allt har blandats ordentlgit.
 
Gör vitchokladmoussen såhär:
Bryt chokladen i bitar, och häll i dem i en kastrull tillsammans med grädde. Sjud på svag värme (3:an-4:ans värme räcker) tills all choklad har smält. Rör om ordentligt hela tiden så inte chokladen bränns vid. Ställ i kylskåpet i minst 6 timmar, gärna över natten. Vispa sedan upp som "vanlig" grädde.
 
Gör ahlgrensbilarmoussen såhär:
Häll ahlgrensbilar i en kastrull tillsammasns med grädde. Sjud på svag värme (3:an-4:ans värme räcker) tills alla bilar har smält ordentligt. Rör om hela tiden. Ställ sedan i kylskåoet i minst 6 timmar, gärna över natten. Tillsätt pasta/karamellfärg i moussen (förslagsvis pastellgrön eller pastellrosa) för moussen får ingen trevlig färg utan färgsättning!
 
Montera tårtan såhär:
Lägg en (utav de tre) tårtbottnarna på ett tårtfat. Bred över den färska jordgubbsmoussen. Lägg på nästa tårtbotten och bred på vitchokladmoussen. Lägg på den översta delen utav tårtbottnen och börja "spackla" den med ahlgrensbilarmoussen. Täck överdelen först, och gå sedan nedåt över kanten på tårtan. Använd en platt stekspade/palett och fixera finishen på tårtan. 
 
Dekorera tårtan:
Dekorera gärna tårtan med färska jordgubbar och ahlgrensbilar (finns både små och stora bilar nuförtiden).
 
Tips!
En fördel är att göra vitchokladmousse och ahlgrensbilarmoussen kvällen innan (eftersom de annars måste ju stå i kylen minst sex timmar - det går inte att fuska...).