Tandoori Chicken Biryani

 
Häromdagen testade jag att göra "Tandoori Chicken Biryani", och det är precis vad det låter - vanlig "biryani" med tandoorimarinerad kycklingfilé. Jättegott och riset blev väldigt saftigt! Jag återkommer med recept inom kort... 
 

Kyckling Biryani

 
Ni är rätt många läsare som även följare mig på instagram (@mylivinghome) där jag varvar mitt konto med både mat- och bak men även en hel del inredningsbilder. För några dagar sedan la jag ut lite bilder på när jag lagat "Kyckling Biryani", en risrätt som finns i många länder men detta är en pakistansk variant - med min egna twist... ;-) Biryani kan varieras i det oändliga och med flera olika köttslag. Det fungerar även att göra en vegetarisk variant också men jag tycker att den är godast med antingen kyckling- eller lammkött.
 
Receptet är egentligen detsamma som <här> men jag varierar innehållet lite från gång till gång. På bilden nedan hade jag tillsatt lite gurkmeja i riset (när riset var klart), stekt lök, kumminfrön och vitlök (tills det blir gyllenbrunt) och spridit över riset. Jag brukar även tillsätta färsk koriander för det känns fräsch och det blir väldigt fin smak.
 
 
 
 
 

Recept: Butter Chicken

 
Åh, jag kikar in på bloggen och inser att det verkligen var länge sedan som jag uppdaterade... känns ju lite tråkigt, men vad fasen. Jag har haft så mycket att stå i att det har varit annat att prioritera. ;-)
Dock har jag en känsla utav att nu när våren och sommare kommer, så kommer jag att få mer ork och energi att blogga mer och dela med mig utav lite olika recept, så är det jämnt med mig. Jag blir som pånyttfödd varje gång våren är på väg.
Nackdelen med att vara bloggare och ta egna bilder, är att ljuset blir så fruktansvärt tråkigt under vinterhalvåret. Och jag avskyr verkligen att fotografera i mörker, med blixt. Bilderna på kvällen blir dessutom aldrig hellre särskilt bra. Nej, jag föredrar dagsljus som ger ljusa, fina och klara bilder.
 
Bilderna nedan är dock inte fotograferade i dagsljus, utan alldeles nyss... som tur är har vi en 18-armad kristallkrona i vardagsrummet och som ni säkert kan tänka er ger den rätt så bra ljus, haha!
 
Detta var första gången jag testade laga Butter Chicken - det är en indisk maträtt, och jag har blivit lite såld på just indisk mat (vi lagar nästan uteslutande bara pakistansk mat hemma och det är åtminstone lite skillnad) senaste tiden.
 
Eftersom det var så många som frågade efter receptet (som jag inte skrev ut till en början) så har jag lagt till det. Receptet kommer under bilderna, scrolla längre ned!
Det jag kan se som en liten nackdel med detta recept är att det kan vara svårt för en del utav er att få tag i absolut rätt ingredienser - i detta fallet kryddor. De kryddor som både indier och pakistanier (och i de länder omkring) använder smakar lite annorlunda - och mycket mer - än de kryddor man hittar i vanliga svenska mataffärer. De flesta utav våra kryddor är importerade från England, men de finns också ibland att köpa i asiatiska livsmedelsbutiker i Sverige. Om du bor i närheten utav Stockholm finns Kistagrossen, där de har jättemycket asiatiska kryddor och ett stort urval utav just indiska/pakistanska varianter. Chilipulver, korianderpulver och även kanelstängerna som används i matlagningen smakar väldigt annorlunda. Kanelstängerna i asiatisk matlagning brukar vara uppemot 30 cm långa (men bryts i mindre bitar), och har en mer "kryddig" ton och smaken påminner även lite om nejlika. Om ni har möjlighet så tycker jag att ni ska satsa på kryddor från en orientaisk/asiatisk livsmedelsbutik, det gör skillnad i matlagningen.
 
 
 
Butter Chicken
- cirka 4 portioner
 
2 tsk jordnötsolja
1 kg kycklingfilé
50-75 gram smör (riktigt smör, INTE margarin)
2 tsk garam masala
2 tsk paprikapulver
2 tsk korianderpulver
1-2 tsk färskriven ingefära
1/2 tsk chilipulver
1 kanelstång (cirka 8 cm)
6-8 gröna kardemummakapslar 
1 burk krossad tomat
2 tsk socker
1 dl naturell yoghurt (jag använde "Mild" yoghurt från Arla)
1-1,5 dl grädde
1-2 tsk färskpressad citronsaft
salt efter smak
 
Gör såhär:
Hetta upp en stekpanna och häll i oljan. Skär kycklingfiléerna i kuber (cirka 3x3 cm) och stek dem på hög värme tills de fått lite färg. Salta lite lätt. Ta bort kycklingbitarna från stekpannan och lägg dem på en tallrik. Sänk värmen och lägg i smöret i en kastrull. När smöret precis har smält, tillsätt alla de torra kryddorna (inte sockret). Rör om kryddorna och stek dem i ungefär 1-2 minuter tills det börjar att dofta. Häll sedan tillbaka kycklingbitarna i smörblandningen och blanda dem väl med smöret och kryddorna. Tillsätt sedan de krossade tomaterna och häll i sockret. Låt detta puttra i cirka 15 minuter. Tillsätt sedan yoghurten, grädden och citronsaften. Salta efter egen smak. Servera med basmatiris (jag tillsatte 1/2 tsk kumminfrön i riset, blir jättegod smak), färska korianderblad och citronskivor.
 
Tips!
Jag tillsatte någon matsked smör efter att grytan även hade fått koka klart.