Recept: Paprika/chilikyckling [créme fraîche]

 
Nu ska jag dela med mig utav ett verkligen lättlagat och supergott recept! Det blir en slags gryta med gräddig sås (med smak av paprika/chili créme fraîche) och kycklingfilé. Denna maträtt är jättegod att äta tillsammans med ris. Vi äter det nästan alltid tillsammans med vitt ris men idag ville ungarna ha pommes till så det fick det bli. Vi har ätit med pommes tidigare och även det passar jättebra! Innehållet i själva "såsen" brukar jag variera men jag använder alltid champinjoner (så galet gott!) och röd paprika. Idag bytte jag ut paprikan mot soltorkade tomater (som jag hackade/strimlade i mindre bitar) och det blev t om godare! Så jag rekommenderar verkligen att tillsätta soltorkade tomater.
 
Har du kycklingfilé hemma tinad och klar så tar denna maträtten bara drygt 15-20 minuter att tillaga. Hur smidigt?! Receptet finner ni längre ned under bilderna, jag brukar för det mesta höfta med ingredienserna efter smak. Testa gärna det här receptet för det är verkligen supergott!
 
Paprika/chilikyckling
- cirka 4-6 portioner
 
cirka 1 kg kycklingfilé (jag använder alltid bröstfilé)
3-5 msk rapsolja
4 msk kebabkrydda (går även att ersätta med liknande krydda, t ex "Mexicana"-krydda o sv)
1 burk créme fraîche paprika/chili
5 dl grädde
1 burk champinjoner
1 burk soltorkade tomater (jag använde soltorkade tomater i olja)
salt efter smak
 
Gör såhär:
Dela varje bröstfilé i mindre bitar. Jag delar ungefär 3-4 bitar per filé. Värm oljan och stek kycklingbitarna tills de verkar någorlunda genomstekta (de behöver inte vara helt genomstekta eftersom de gärna sedan får koka vidare i såsen). Krydda med kebabkrydda och salt efter smak. Tillsätt créme fraîche, grädde, champinjoner och soltorkade tomater. (Jag brukar strimla tomaterna lite innan jag lägger i dem, och häller av oljan om de är inlagda). Låt småkoka/puttra i 5-10 minuter. Krydda ev. med mer kebabkrydda om du vill. Servera tillsammans med vitt ris eller pommes och en god sallad.
 
Tips!
Det går även att tillsätta andra ingredienser, som jag nämnde tidigare t ex strimlad paprika, majs o sv.

Recept: Höstig päronkaka

 
Idag har jag gjort en toppengod kaka, nämligen en päronkaka med smak utav kardemumma. Kardemumma är ju otroligt gott och det passar verkligen utsökt tillsammans med päron! Visst känns en päronkaka som ett ganska höstigt bakverk? Perfekt nu när trädgårdarna är fulla utav fallfrukt och även är billiga i affären. Jag brukar försöka ta tillvara på mat hemma om det blivit något över. Ibland äter ungarna en halv banan och sedan blir den liggandes i kylskåpet - perfekt alltså att baka en banankaka utav! Här hade jag en massa päron över som nästan varit på gränsen att bli för gamla... men det är just dem som passar lite extra bra till bakning. Så, har ni ett gäng övermogna päron hemma så vet ni vad ni ska göra... :-)
 
Det här receptet var dessutom väldigt smidigt - ingen elvisp behövs utan det går bra att röra ihop eller vispa för hand med en ballongvisp, om man så vill.
 
 
 
 
 
 
Höstig päronkaka [med kardemumma]
 
3 dl vetemjöl
1,5 dl socker
1,5 tsk bakpulver
1 nypa salt
75 g smör/margarin
1 ägg
1,5 dl mjölk
3-4 päron
1 tsk kardemummakärnor
2-4 msk socker
 
Gör såhär:
Sätt ugnen på 200 grader. Blanda vetemjöl, socker, bakpulver och en nypa salt i en skål. Skär smöret/margarinet i bitar och nyp in det i mjölet (tills det har blandats ordentligt). Tillsätt ägget och mjölken. Blanda eller vispa till en jämn och ganska lös smet. Häll i en smord form med löstagbara kanter (går förstås också bra att baka den i t ex en pajform - det gjorde jag...). Skala päronen om du vill, och skiva sedan päronen i skivor. Krossa kardemummakärnorna med en mortel, blanda tillsammans med socker och päronskivorna. Strö över päronbitarna i ett mönster, eller lägg på dem hur du vill. Grädda mitt i ugnen i cirka 30 minuter.
 
Tips!
När kakan har svalnat, strö gärna över lite florsocker och dekorera med några physalis.