Recept: Layali Lubnan

 
Det här måste vara en utav de godaste efterrätterna man kan äta - Layali Lubnan (vilket betyder "Libanesiska nätter") - definitivt i topp tio bland mina favoritdesserter någonsin! Kanske måsta göra detta ikväll känner jag nu... ;-)
 
Receptet är ursprungligen från Libanon (vad jag känner till, alltså) och består utav en kyld mannagrynspudding med ett lager lättvispad grädde, hackade pistagenötter och sockerlag. Jag brukar dock bara ringla över honung för jag tycker att det blir godare, hehe. Det blir liksom lite mer "karamellig" smak och dessutom är det ju faktiskt nyttigare med! Fördelen med denna dessert är att den inte är så söt (eller ja, visserligen kan man ju hälla på hur mycket socker man vill - men det är det som är fördelen att man kan ta mindre socker om man är känslig) och dessutom snabblagad! Rena barnleken! Det går att göra puddingen i en stor form (där man skedar upp sin portion), men jag tycker att de blir så fina i portionsglas så jag föredrar det alternativet.
 
Receptet följer under bilderna, testa gärna!
 
 
Till vänster: Superfina, rektangulära tallrikar (med handtag) från Onlinegross.se. Passar jättebra både som vanliga mattallrikar men också som mindre serveringsfat. Till höger: Fått massa frågor om dessa glas på bilden! Glasen kommer i 6-pack från IKEA och kostar drygt ~39 kronor, nåt sånt... jag använder dem alltid till att göra desserter i! Hur prisvärt som helst!
 
Layali Lubnan
- cirka 6 portioner
 
1 liter mjölk 
2-3 dl grädde
2-3 dl mannagryn
1/2 tsk krossade kardemummakärnor (kan uteslutas)
Socker (efter smak) 
En nypa salt
Lättvispad grädde
Pistagenötter (naturella eller saltade, jag föredrar absolut saltade!)
Vit sirap eller honung
 
Gör såhär:
Koka upp mjölken och grädden med lite krossad kardemumma i, plus salt. När mjölkblandningen kokat upp, tillsätt mannagryn och koka på låg värme tills den blivit lite tjockare. Smaka av med socker! Det ska vara ungefär som grötkonsistens men lite tunnare (tycker jag blir godast men det är en smaksak). Lägg upp i en portionsglas i kyl. Vispa sedan grädde lätt, skeda över i glasen. Hacka pistagenötter och strö över. Ringla över vit sirap (man kan också göra egen sockerlag och smaka av med t ex rosvatten) eller honung. Klar att servera!

Recept: "Daal" Linssoppa

 
Jag måste få visa er vilket fint brytbröd jag fick utav en utav mina närmaste vänner [Matilda!] när jag kände mig lite krasslig för någon vecka sedan! Hon kom och lämnade detta och även en burk hemmagjord apelsinmarmelad. Sånt värmer i hjärtat! Brödet jag fick åt vi hemma vid sidan utav en linssoppa (gjord på röda linser). Ni har väl testat det någongång? Jag gör alltid den pakistanska varianten (likt indiskt, ma o) eftersom det är den enda jag kan. Supergott är det och dessutom snabblagat. Klart på en halvtimme! Mitt recept delar jag med mig utav efter bilderna nedan.
Jag brukade själv baka mycket bröd innan (just särskilt brytbröd också) men det där går i perioder för mig.
 
Har ni något recept på brytbröd (eller bara något galet gott bröd!?) så dela gärna med Er!
 
 
"Daal" - Linssoppa
- cirka 4-6 portioner
 
1 stort glas röda linser
2-3 stort glas vatten
1 tsk gurkmeja
1/2 tsk finmalen svartpeppar
1/2 tsk chilipulver
1-2 tsk salt (eller efter smak)
 
Att steka vid sidan om:
3 msk rapsolja
1 vitlök "solo" (stor vitlök)
1 gul lök
1 tsk kumminfrön
 
färsk koriander
 
Gör såhär:
Skölj linserna i vatten tills vattnet blir klart och inte ser grumligt ut. Låt gärna linserna stå och svälla i några timmar (det gå också bra över natten). Har man bråttom fungerar det även att bara skölja av dem ordentligt, men bäst resultat får man ändå om man låter dem ligga i blöt ett tag.
Häll linserna tillsammans med vattnet i en kastrull och koka upp tillsammans med alla kryddorna. Koka på mellanhög värme i cirka 20-30 minuter (beror på sorten och kvalitén) eller tills linserna börjar att påminna om soppa. Häll rapsolja i en stekpanna och värm upp den ordentligt. Halvera löken och skär tunna strimlor utav de två delarna, gör samma sak med vitlöken. Häll i stekpannan och stek tills både löken och vitlöken börjar att bli väldigt bruna. De ska vara väldigt mörkt bruna (men inte brända!). Rör om nästan hela tiden så att det får jämn färg. Under sista 1-2 minuterna utav processen, häll på 1 tsk kumminfrön och stek dem. Häll över hela innehållet i stekpannan (även oljan) i linserna och rör om. Servera med basmatiris - eller chapati - och massa färsk koriander! Det blir också gott att pressa över färsk citron.
 
Tips!
Det kan hända att du får fylla på vatten under tiden linserna kokar, konsistensen ska vara ganska lös (och i efterhand så avdunstar vattnet även när linserna är klara och soppan kan liksom se tjockare ut även efter några timmar!). För lite extra smak kan man hälla på 1 tsk finmald kumminpulver tillsammans med de andra kryddorna.