Recept: Layali Lubnan

 
Det här måste vara en utav de godaste efterrätterna man kan äta - Layali Lubnan (vilket betyder "Libanesiska nätter") - definitivt i topp tio bland mina favoritdesserter någonsin! Kanske måsta göra detta ikväll känner jag nu... ;-)
 
Receptet är ursprungligen från Libanon (vad jag känner till, alltså) och består utav en kyld mannagrynspudding med ett lager lättvispad grädde, hackade pistagenötter och sockerlag. Jag brukar dock bara ringla över honung för jag tycker att det blir godare, hehe. Det blir liksom lite mer "karamellig" smak och dessutom är det ju faktiskt nyttigare med! Fördelen med denna dessert är att den inte är så söt (eller ja, visserligen kan man ju hälla på hur mycket socker man vill - men det är det som är fördelen att man kan ta mindre socker om man är känslig) och dessutom snabblagad! Rena barnleken! Det går att göra puddingen i en stor form (där man skedar upp sin portion), men jag tycker att de blir så fina i portionsglas så jag föredrar det alternativet.
 
Receptet följer under bilderna, testa gärna!
 
 
Till vänster: Superfina, rektangulära tallrikar (med handtag) från Onlinegross.se. Passar jättebra både som vanliga mattallrikar men också som mindre serveringsfat. Till höger: Fått massa frågor om dessa glas på bilden! Glasen kommer i 6-pack från IKEA och kostar drygt ~39 kronor, nåt sånt... jag använder dem alltid till att göra desserter i! Hur prisvärt som helst!
 
Layali Lubnan
- cirka 6 portioner
 
1 liter mjölk 
2-3 dl grädde
2-3 dl mannagryn
1/2 tsk krossade kardemummakärnor (kan uteslutas)
Socker (efter smak) 
En nypa salt
Lättvispad grädde
Pistagenötter (naturella eller saltade, jag föredrar absolut saltade!)
Vit sirap eller honung
 
Gör såhär:
Koka upp mjölken och grädden med lite krossad kardemumma i, plus salt. När mjölkblandningen kokat upp, tillsätt mannagryn och koka på låg värme tills den blivit lite tjockare. Smaka av med socker! Det ska vara ungefär som grötkonsistens men lite tunnare (tycker jag blir godast men det är en smaksak). Lägg upp i en portionsglas i kyl. Vispa sedan grädde lätt, skeda över i glasen. Hacka pistagenötter och strö över. Ringla över vit sirap (man kan också göra egen sockerlag och smaka av med t ex rosvatten) eller honung. Klar att servera!