Recept: "Daal" Linssoppa

 
Jag måste få visa er vilket fint brytbröd jag fick utav en utav mina närmaste vänner [Matilda!] när jag kände mig lite krasslig för någon vecka sedan! Hon kom och lämnade detta och även en burk hemmagjord apelsinmarmelad. Sånt värmer i hjärtat! Brödet jag fick åt vi hemma vid sidan utav en linssoppa (gjord på röda linser). Ni har väl testat det någongång? Jag gör alltid den pakistanska varianten (likt indiskt, ma o) eftersom det är den enda jag kan. Supergott är det och dessutom snabblagat. Klart på en halvtimme! Mitt recept delar jag med mig utav efter bilderna nedan.
Jag brukade själv baka mycket bröd innan (just särskilt brytbröd också) men det där går i perioder för mig.
 
Har ni något recept på brytbröd (eller bara något galet gott bröd!?) så dela gärna med Er!
 
 
"Daal" - Linssoppa
- cirka 4-6 portioner
 
1 stort glas röda linser
2-3 stort glas vatten
1 tsk gurkmeja
1/2 tsk finmalen svartpeppar
1/2 tsk chilipulver
1-2 tsk salt (eller efter smak)
 
Att steka vid sidan om:
3 msk rapsolja
1 vitlök "solo" (stor vitlök)
1 gul lök
1 tsk kumminfrön
 
färsk koriander
 
Gör såhär:
Skölj linserna i vatten tills vattnet blir klart och inte ser grumligt ut. Låt gärna linserna stå och svälla i några timmar (det gå också bra över natten). Har man bråttom fungerar det även att bara skölja av dem ordentligt, men bäst resultat får man ändå om man låter dem ligga i blöt ett tag.
Häll linserna tillsammans med vattnet i en kastrull och koka upp tillsammans med alla kryddorna. Koka på mellanhög värme i cirka 20-30 minuter (beror på sorten och kvalitén) eller tills linserna börjar att påminna om soppa. Häll rapsolja i en stekpanna och värm upp den ordentligt. Halvera löken och skär tunna strimlor utav de två delarna, gör samma sak med vitlöken. Häll i stekpannan och stek tills både löken och vitlöken börjar att bli väldigt bruna. De ska vara väldigt mörkt bruna (men inte brända!). Rör om nästan hela tiden så att det får jämn färg. Under sista 1-2 minuterna utav processen, häll på 1 tsk kumminfrön och stek dem. Häll över hela innehållet i stekpannan (även oljan) i linserna och rör om. Servera med basmatiris - eller chapati - och massa färsk koriander! Det blir också gott att pressa över färsk citron.
 
Tips!
Det kan hända att du får fylla på vatten under tiden linserna kokar, konsistensen ska vara ganska lös (och i efterhand så avdunstar vattnet även när linserna är klara och soppan kan liksom se tjockare ut även efter några timmar!). För lite extra smak kan man hälla på 1 tsk finmald kumminpulver tillsammans med de andra kryddorna.

Kommentera här: