Recept: Smördegsbakelser

 
För några veckor sedan var vi bortbjudna och jag passade på att baka lite och ta med mig lite bakelser till våra vänner. Det är ganska kul när man får ett sådant tillfälle, man kan ta ut svängarna lite mer än till en vanlig fika.
 
Dessa smördegsbakelser är väldigt smidiga att göra. Det går snabbt och dekorationen gör att de genast ser mer avancerade ut. Jag brukar köpa ett färdigt ark (eller snarare rulle) med smördeg och skära i 8 fyrkanter / rektanglar och grädda i ugnen. Därefter fyller jag den färdiga smördegen med vaniljkräm och dekorerar med spritsad grädde, färsk frukt och som här nedan - chokladdekorationer och macarons.
 
Chokladdekorationer är välidgt enkelt att göra, ni är säkert många som redan är bekanta med detta. Bara att smälta choklad (dock helst tempererad choklad) och spritsa ut på bakplåtspapper i valfri form - låt stelna antingen i kylskåp eller frys.
 
 
 
Tallrikar med vågor från [Onlinegross].
 
Smördegsbakelser
- cirka 8 st
 
1 ark/rulle färdig smördeg
1 ägg till pensling (plus eventuellt mandelflarn)
Vaniljkräm
Grädde (plus eventuellt vaniljsocker eller äkta vaniljpulver)
 
Dekoration:
Valfritt - t ex chokladbitar, macarons, färsk frukt och chokladspån.
 
Gör såhär:
Sätt ugnen på 225 grader. Rulla ut smördegen och dela den i 6-8 st lika stora delar. Lägg smördegen på bakplåtspapper på en plåt. Nagga bitarna med en gaffel. Vispa ett ägg och pensla smördegen. Strö eventuellt över mandelflarn om du vill. Grädda i mitten utav ugnen i cirka 10-15 minuter eller tills smördegen fått lite färg och rest sig. Låt svalna. Gör "hål" i mitten utav smördegen och fyll med vaniljkräm. Spritsa grädde över och dekorera valfritt.
 
Tips!
För att snabbt göra vaniljkräm blanda vanlig snabbmarsán och mjölk (plus eventuellt en skvätt grädde - det blir godare). Konsistensen ska vara fast, men inte för hård - tänk på att snabbmarsán stelnar mer efter ytterligare 10 minuter.

Kommentera här: