Recept: Sticky Buns

 
Vem kan helt ärligt få nog utav bullar?!
 
Jag är väldigt skeptisk till annat än svenska kanelbullar (... eller ännu hellre kardemummabullar - finns typ inget godare) och kör alltid på mitt standardrecept. Jag har testat amerikanska bullar tidigare och har även ett recept på dem här på hemsidan - färskostglasyren är galet god men när det gäller just bulldegen så föredrar jag ändå det "svenska" standardreceptet.
 
Häromveckan gjorde jag just vanliga kanelbullar med den amerikanska glasyren. Jag har nog aldrig smakat så goda bullar, ni vet när man inte kan sluta äta vanliga bullar... multiplicera det med två eller tre så förstår ni vad jag menar! Tricket är att bullarna inte ska vara helt färdiggräddade (bara liiite undergräddade) - de blir extra saftiga då och smakar helt underbart! Detta måste ni bara testa!
 
 
 
Detaljer från [Rivièra Maison]
 
Sticky Buns
 
Kanelbullar
~ 20-40 beroende på vilken storlek man skär dem i

50 g (1 paket) jäst för söta degar
150 g smör
4 dl mjölk
3 dl socker
1 tsk salt
2 ägg
18 dl vetemjöl

Fyllning:
200-250 g smör
2 dl socker
4-5 tsk finmalen kanel

1 ägg (till att pensla bullarna innan de skall in i ugnen)

Gör såhär:
Smula jästen i en skål. Smält smöret i en kastrull på högsta värmen. När smöret preciiis (!) har smält helt, häll i mjölken och rör om. Känn efter att vätskan är fingervarm (den brukar faktiskt vara det om man häller i mjölken precis när smöret har smält, och rört om). Häll cirka 1/3 utav vätskan i skålen med jästen. Rör om med en träslev tills jästen har löst upp sig ordentligt. Häll i resten utav vätskan. Tillsätt socker, salt samt ägg och rör om. Tillsätt 18 dl vetemjöl och knåda tills det har blivit en mjuk, smidig deg. 
Obs! Tillsätt mer mjöl om degen är alldeles för lös. Men tillsätt bara lite åt gången, annars finns risken att degen blir för hård och inte jäser som den ska!
Placera bulldegen i en skål och täck över med en bakhanduk. Låt stå och jäsa i cirka 40-60 minuter, eller tills degen har jäst till sin dubbla storlek. 

Ta ut 200-250 g smör (välj själv) och låt den bli rumstempererad. Tillsätt socker och kanel. Ta en gaffel och blanda smörsmeten ordentligt.

När degen har jäst färdigt, ta upp degen och knåda den mjuk och smidig. Dela den i två delar, lägg den ena delen på ett bakbord och kavla ut den till en stor rektangel, cirka 40x60 cm. Bred ut halva fyllningen ("smörsmeten") över hela rektangeln. Rulla ihop den, försök att rulla ganska hårt så får du [förhoppningsvis] fantastiskt fina och välformade bullar! Skär rullen i cirka 2-3 cm tjocka skivor, eller efter egen smak. Gör samma sak med den andra delen utav degen.
Lägg bullarna på en smord plåt (eller bakplåtspapper) och täck över dem med en bakhandduk. Låt jäsa i cirka 30-40 minuter eller till dubbel storlek. 
Vispa ett ägg lite försiktigt med en gaffel, pensla försiktigt lite ägg över varje bulle - INGET pärlsocker.

Grädda i mitten utav ugnen, 175-200 grader i cirka 10-12 minuter beroende på bullarnas storlek. De ska få lite färg, och allra helst vara lite undergräddade då de blir extra saftiga till just detta recept.
 
Färskostglasyr:
125 gram rumsvarmt/halvsmält smör
3,5 dl florsocker
80 gram färskost (jag tog 100 gram)
1 tsk vaniljsocker
1 krm salt
 
Gör glasyren såhär:
Blanda ihop alla ingredienser väl till glastyren, den ska nästan vara lite rinnig. Är den inte det så kan man stoppa in den i micron en liten stund.
Pensla bullarna ungefär 5 minuter efter att de har svalnat och tagits ut ur ugnen. 
1 Hannah Margreta:

skriven

Ser supergott ut!

Kommentera här: