Recept: Snickerscheesecake i glas

 
 
Jag måste säga att en helt fantastiskt kombination är sött och salt - denna dessert med "Dulce de leche"-cheesecake och salt kolasås är verkligen beroendeframkallande och framförallt väldigt enkel att göra. Flera ingredienser går att köpa färdiga, t ex den salta kolasåsen - om du inte orkar att göra den själv. Dock är det oerhört gott med hemamgjord salt kolasås, så testa gärna receptet nedan till din dessert.
 
Tårtfatet (i etage) kommer från fina [Tantfondant]. Jag tycker att det är väldigt smidigt att själva brickorna är avtagbara. Man kan på så sätt förvara desserten på fatet redan i kylskåpet, och bara lyfta fram - fint upplagda - när det är dags för servering.
Dessertformarna komme från [Pac.se] - jag har använt dessa flitigt senaste tiden, men det är så roligt att göra små desserter i dessa fina glas.
 
 
Snickerscheesecake i glas
Krossade kakor (t ex Digestive, Oreo osv)
cirka 4 dl grädde
200 g färskost (naturell)
1 burk "Dulce de leche"
 
Salt kolasås (räcker till 1 hel burk, att förvara i kyl):
2,5 dl socker
6 msk smör
1,25 dl vispgrädde
1 tsk vaniljsocker
1 tsk flingsalt (valfri sort)
 
Gör cheesecake-smeten såhär:
Krossa kakorna i en mortel. Strö ut över botten på din dessert. Vispa grädden hårt. Tillsätt 200 g färskost och vispa slätt. Tillsätt en burk "Dulce de leche" och vispa. Smaka av  - om du önskar att blandningen skall vara sötare så tillsätt florsocker efter smak.
Spritsa över "Dulce-de leche"-grädden över kakkrosset. Häll över lite salt kolasås (kolasåsen måste vara avsvalnad, annars smälter cheesecake-smeten). Strö över några salta jordnötter. Dekorera med Mini Peanut Butter Cups, en salt pinne eller salt kringla.
 
Gör den salta kolasåsen såhär:
Häll i cirka 1 msk socker i mitten utav en medelstor kastrull. Värm på medelvärme. Låt sockret smälta. Lyfta och skaka kastrullen försiktigt, så att sockret flyter ut. (Då smälter det lättare och man förhindrar att det bränner fast - RÖR INTE runt i sockret). När sockret har smält, strö ner ett par matskedar ytterligare socker. Upprepa steget med 1 msk socker (häll i 1 msk i mitten och låt det smälta), med ytterligare några matskedar till. Sockret ska smälta och få en gyllene bärnstensfärg. När allt socker ha smält: Tillsätt smöret, lite i taget, och rör om ordentligt tills det har blandat sig. Ta kastrullen av plattan och tillsätt grädden. Häll försiktigt. Rör tillsist i flingsalt och vaniljsocker och blanda ordentligt. Häll kolasåsen i en glasburk och låt det svalna.
 
Till dekoration:
Salt kolasås
Salta jordnötter
Reese's Mini Peanut Butter Cups 
Salta pinnar och/eller salta kringlor "Mini Pretzels"
 
Tips!
För den som inte har tid, lust eller ork kan man köpa färdig "Salt kolasås" på tub från 'Ohoy. Denna brukar finnas på samma ställe i butiken där du vanligtvis hittar övrig glassås- och topping.