Recept: Mini-donuts med glasyr

 
Igår fick jag hem massa härlig bakchoklad (med fyra olika smaksättningar) från härliga [Chokladkompaniet]. Deras choklad är helt underbar och andas sååå hög kvalitét, smaken är typ från en helt annan värld...
 
De smaksatta chokladsorterna jag fick hem igår var: Apelsin, jordgubb, citron och karamell. De är även färgade i fina färger och passar utmärkt till att "piffa upp" ens bakverk med. Inom kort får jag hem ytterligare två spännande smaker också, ska bli så roligt att baka med dem också, kan knappt bärga mig.
 
Jag kunde inte hålla mig utan var tvungen att testa apelsinchokladen igår, jag fullkomligt älskar just apelsin i kombination med choklad och denna är helt galet god, man kan äta direkt ur påsen (chokladen kommer i form utav fina, små perfekta sk "chokladknappar", eller linser kanske man ska kalla dem?) så det gäller verkligen att behärska sig! Jag gjorde mini-donuts (sådana man gräddar i en liten maskin, som ett toast-järn fast formade som små munkar, haha - men det blir faktiskt galet bra resultat med rätt recept!) med smak utav kanel och doppade i apelsinchokladen. Detta blev en galet god kombination som var svår att sluta äta! Jag älskade konsistensen på den smälta chokladen, den var väldigt lätt att arbeta med och la sig i ett jämnt lager över munkarna.
 
Recept följer under bilderna!
 
 
 
 
Mini-donuts med choklad/apelsinglasyr
~ cirka 30 st
 
3/4 dl vetemjöl
1, 3/4 dl socker
2 tsk bakpulver 
2 tsk kanel
1 tsk salt (ja, det ska också med!)
1, 3/4 dl mjölk
2 ägg (vispade)
2 tsk vaniljsocker
1-2 msk smält smör
 
Glasyr:
200-300 gram smaksatt Apelsinchoklad från [Chokladkompaniet]
 
Gör såhär:
Blanda alla de torra ingredienserna i en skål, blanda ordentligt. Tillsätt alla de övriga ingredienserna och vispa för hand (t ex med en ballongvisp) tills allt blandas riktigt ordentligt. Låt stå en liten stund, värm under tiden upp munkjärnet/maskinen. Pensla alla "hålorna"  (där munkarna gräddas), både uppe och nere, med lite smör. Klicka i smet nästan ända upp till kanten och grädda i cirka 4-5 minuter eller tills munkarna har fått färg. Låt munkarna svalna.
 
Gör glasyren såhär:
Smält under tiden apelsinchokladen på låg värme i en tjockbottnad kastrull. Så snart allt har smält, doppa munkarna snabbt i chokladen och ställ dem sedan i kylskåpet en kort stund tills chokladen har stelnat. Det går bra att förvara dem i rumstemperatur, men kylen går också bra. Dekorera gärna dina mini-donuts med strössel eller riven choklad innan du ställer dem kallt!

Kommentera här: