Recept: Belgiska våfflor

 
Alla som har smakat belgiska våfflor vet ju att det är världens grej! 
Jag personligen gillar vanliga våfflor också, men just belgiska våfflor är så goda på sitt sätt då det är lite mer "matigt" på sitt sätt. Belgiska våfflor, liksom vanliga tunna våfflor, går att göra med antingen tillbehör som är sött, eller salt. Jag föredrar den söta varianten även fast det alltid är roligt med ett mer matigt innehåll med t ex skagenröra, räkor och lax. Smarrigt! Till detta recept behöver du ett belgiskt våffeljärn.
 
Jag har testat att variera våfflorna i fyra olika varianter (med grädde som bas);
 
1. Mini-Oreo's och salt karamellsås
2. Skivade bananer, salt karamellsås samt rostade och hackade hasselnötter
3. Jordgubbar och nutella
4. Hallon och körsbärssås (från Tetrapack)
 
 De underbara rektangulära tallrikarna i plast passar perfekt för engångsbruk och ger en enastående presentation utav både mat och dessert. Faktiskt väldigt fina att servera till gäster! Denna variant kommer från [Pac].
 
 
Belgiska våfflor (org. Leila Lindholm)
 
2 st ägg
125 g smör
2,5 dl mjölk
2 dl vatten
1/2 paket jäst
1/2 tsk salt
1 dl socker
2 tsk vaniljsocker
6, 3/4 dl mjöl
 
Gör våfflorna såhär:
Separera äggulorna från äggvitorna (utan att det kommer någon äggula i vitorna). Smält smöret, tillsätt mjölk och vatten och värm tills vätskan är ljummen, cirka 37 grader. Smula jästen i en bunke och lös upp den i degvätskan. Tillsätt äggulor, salt, socker, vaniljsocker och vetemjöl. Röt till en slät smet. Vispa äggvitorna tills det bildas mjuka toppar (vispa i en ren och torr skål). Vänd försiktigt ner äggvitorna i smeten och låt den vila (jäsa) i cirka 20-30 minuter. Värm våffeljärnet, pensla med smält smör och grädda våfflorna tills de fått rikligt med färg (cirka 3-5 minuter). Det kan variera beroende på ditt våffeljärn.
 
Salt karamellsås
 
1 dl vatten
2 dl socker
1-2 tsk flingsalt
100 g smör
1 dl grädde
 
Gör den salta karamellsåsen såhär:
Häll vattnet i en tjockbottnad kastrull. Häll försiktigt i socker i mitten av kastrullen. Låt koka upp på lite svagare värme och rör försiktigt i kastrullen (inget socker får komma på kanten av kastrullen) När det börjar koka så rör inte mer i kastrullen. vcx Vakta sockerlagen tills den börjar få färg, kontrollera så att det kokar jämnt i hela kastrullen (om det inte gör det prova att försiktigt lyfta upp kastrullen och veva runt vätskan ett varv). När den börjar få en gyllene färg och det börjar lukta lite (inte bränt men lite) så tar man av kastrullen ifrån plattan och rör ner salt och smör (rör ner försiktigt, det kan skvätta upp) och rör till sist ner grädden till en jämn sås. Låt svalna lite och häll upp på flaska eller liknande.
 
Dekoration:
Vispa grädde tills den blir medelhård (så att det bildas mjuka toppar), tillsätt eventuellt vaniljsocker om du vill söta den lite. Spritsa grädden över våfflorna och toppa med valfria ingredienser (se förslag ovan). En favoritkombination är alternativ nummer 2 - se längre upp i inlägget. Fantastiskt gott!