Recept: Belgiska våfflor

 
Alla som har smakat belgiska våfflor vet ju att det är världens grej! 
Jag personligen gillar vanliga våfflor också, men just belgiska våfflor är så goda på sitt sätt då det är lite mer "matigt" på sitt sätt. Belgiska våfflor, liksom vanliga tunna våfflor, går att göra med antingen tillbehör som är sött, eller salt. Jag föredrar den söta varianten även fast det alltid är roligt med ett mer matigt innehåll med t ex skagenröra, räkor och lax. Smarrigt! Till detta recept behöver du ett belgiskt våffeljärn.
 
Jag har testat att variera våfflorna i fyra olika varianter (med grädde som bas);
 
1. Mini-Oreo's och salt karamellsås
2. Skivade bananer, salt karamellsås samt rostade och hackade hasselnötter
3. Jordgubbar och nutella
4. Hallon och körsbärssås (från Tetrapack)
 
 De underbara rektangulära tallrikarna i plast passar perfekt för engångsbruk och ger en enastående presentation utav både mat och dessert. Faktiskt väldigt fina att servera till gäster! Denna variant kommer från [Pac].
 
 
Belgiska våfflor (org. Leila Lindholm)
 
2 st ägg
125 g smör
2,5 dl mjölk
2 dl vatten
1/2 paket jäst
1/2 tsk salt
1 dl socker
2 tsk vaniljsocker
6, 3/4 dl mjöl
 
Gör våfflorna såhär:
Separera äggulorna från äggvitorna (utan att det kommer någon äggula i vitorna). Smält smöret, tillsätt mjölk och vatten och värm tills vätskan är ljummen, cirka 37 grader. Smula jästen i en bunke och lös upp den i degvätskan. Tillsätt äggulor, salt, socker, vaniljsocker och vetemjöl. Röt till en slät smet. Vispa äggvitorna tills det bildas mjuka toppar (vispa i en ren och torr skål). Vänd försiktigt ner äggvitorna i smeten och låt den vila (jäsa) i cirka 20-30 minuter. Värm våffeljärnet, pensla med smält smör och grädda våfflorna tills de fått rikligt med färg (cirka 3-5 minuter). Det kan variera beroende på ditt våffeljärn.
 
Salt karamellsås
 
1 dl vatten
2 dl socker
1-2 tsk flingsalt
100 g smör
1 dl grädde
 
Gör den salta karamellsåsen såhär:
Häll vattnet i en tjockbottnad kastrull. Häll försiktigt i socker i mitten av kastrullen. Låt koka upp på lite svagare värme och rör försiktigt i kastrullen (inget socker får komma på kanten av kastrullen) När det börjar koka så rör inte mer i kastrullen. vcx Vakta sockerlagen tills den börjar få färg, kontrollera så att det kokar jämnt i hela kastrullen (om det inte gör det prova att försiktigt lyfta upp kastrullen och veva runt vätskan ett varv). När den börjar få en gyllene färg och det börjar lukta lite (inte bränt men lite) så tar man av kastrullen ifrån plattan och rör ner salt och smör (rör ner försiktigt, det kan skvätta upp) och rör till sist ner grädden till en jämn sås. Låt svalna lite och häll upp på flaska eller liknande.
 
Dekoration:
Vispa grädde tills den blir medelhård (så att det bildas mjuka toppar), tillsätt eventuellt vaniljsocker om du vill söta den lite. Spritsa grädden över våfflorna och toppa med valfria ingredienser (se förslag ovan). En favoritkombination är alternativ nummer 2 - se längre upp i inlägget. Fantastiskt gott!

Recept: Dulce de leche-dessert

 
Häromveckan hade jag en bjudning för mina vänner och jag serverade då bl a flera olika sorters pannacotta till fikat samt en mjuk kaka med vitchokladglasyr. Jag har verkligen fått upp ögonen för pannacotta, men en annan dessert utav mina nya favoriter är en Dulce de leche-dessert som innehåller créme brulée, dulce de leche (kolasås gjord av sötad kondenserad mjölk) samt dulce de leche-mousse. Helt underbart gott! Till mitt recept har jag köpt en färdig "förpackning" till själva créme bruléen, den kostar cirka 8 kronor på Willys (finns säkert också i andra butiker). Jag har använt deras recept/receptbeskrivning från paket rätt upp och ner, och den smakar faktiskt jättegott! Nästan som om man gjort hemma själv.
 
Såhär ser den förpackningen ut som jag har använt:
Receptet bjuder jag på under nedersta bilden.
Lycka till!
 
Kaffe/Espressopannacotta med kaffegelé. De fina dessertglasen kommer från [Pac].
 Mjuk kaka med vitchokladglasyr.
Trelagers-pannacotta med vanilj- och lakritspannacotta samt hallonspegel.
Dulce de leche-dessert. Crème brulée varvat med ett lager dulce de leche samt dulce de leche-mousse på toppen. Fantastiskt gott!
 
Dulce de leche-dessert
~ 10-12 mindre portioner
 
Ingredienser:
1 förpackning "Crème Caramel" från Jotis + mjölk (enligt anvisningarna till paketet)
1 burk dulce de leche (finns att köpa färdig i de flesta matbutiker)
cirka 4 dl grädde
+ eventuellt lite vaniljsocker
 
Till dekoration:
Jordgubbar och ev. farinsocker
 
Gör såhär:
Följ anvisningarna till "Crème Caramel"-förpackning, häll upp den färdiga puddingen i valfritt antal portionsformar. Ställ i kylskåpet och låt svalna minst 30-60 minuter. Bred på ett lager dulce de leche (använd ungefär halva burken, och spara resten till senare moment). Vispa grädden ganska hårt. Blanda ner resten utav dulce de leche'n, och vispa tills det blir jämnt. Smaka ev. av med lite vaniljsocker. Spritsa grädden över dulce de lechen. Dekorera med jordgubbar och strö över lite farinsocker.
 
Tips!
Det går förstås bra att dekorera med andra bär - röda vinbär är jättegott och ser väldigt vacker ut!
 

Recept: Vitchokladglasyr

 
 
Denna typ utav sockerkaka med vitchokladglasyr har nästan kommit att bli standard på min instagram [@mylivinghome]. Jag har fått oerhört mycket kommentarer om receptet, alltså hur man gör själva glasyren. Det är väldigt enkelt och kräver endast två stycken ingredienser! Den mjuka kakan ni ser på bilden är faktiskt "fusk", det är en köpt kaka (denna mjuk pepparkaka) från Willys, men som jag faktiskt tycker är oerhört god! Jag gillar även den rektangulära formen på kakan och tycker det ser fint ut.
 
Nu till receptet:
De två ingredienserna till kakan är främst vit choklad och grädde. Givetvis kan man använda både ljus choklad och mörk choklad. Jag är egentligen inte särskilt förtjust i blockchoklad, men jag upptäckte att faktiskt Eldorados vita blockchoklad är riktigt bra (och framförallt GOD, vilket ju är det viktigaste) till denna glasyr.
 
Först smälter jag cirka 100 gram choklad (bruten i bitar) på låg värme i en kastrull. Man får röra om ofta så att inte chokladen bränns. Precis när all choklad har smält så häller jag på någar matskedar flytande grädde, cirka 3 msk, och vispar ordentligt så att allt blandas. Glasyren skall vara ganska trögflytande så att den "stannar" halvvägs ned på kakan. Är den för rinnig så rinner det åt alla håll och blir inte så snyggt. Om man vill dekorera sin kaka skall man göra det nästan direkt. 
 
Jag har använt alltifrån jordgubbar, hallon, physalis, passionsfrukt och krossade kakor (se nedan) som dekoration och allt är lika gott. Bara fantasin sätter gränser!
 
Den vita tallriken med vågor är en favorit - de kommer från [Onlinegross]. Jag har ett "set" med dessa med mindre, rektangulära tallrikar som jag använder vid servering utav såna här småkakor. Det ser så fint ut, har fått massa beröm för dessa från oberoende gäster :-) 
Arabiskt te för två! Mums! Har ni testat "Ahmad tea" med kardemumma? Det är så gott!