Recept: Espresso / kaffepannacotta

 
 
För ett tag sedan gjorde jag en helt underbar Espresso / kaffepannacotta med kaffegelé. Receptet hittade jag på en amerikansk hemsida och modifierade det med mer svenska mått. Jag har blivit alldeles överförtjust i pannacotta senaste tiden, konsistensen är så len och mjuk (...alldeles underbar) och pannacotta är dessutom väldigt lätt att göra. Vill man inte använda gelatinblad - eller gelatin överhuvudtaget - har jag förstått att det ska gå bra att använda gelésocker istället. Jag har ett gelatinpulver som jag köpte i England i somras, och mängden var inte alls samma motsvarighet som de svenska måtten - det förstod jag första gången jag använde den då min dessert blev ett total misslyckande... :-)
 
Gillar du kaffe är detta kanske nya favoritdesserten! Rekommenderas varmt!
Receptet följer nedan under bilderna. Lycka till!
 
Visst är dessertskålarna alldeles ljuvliga? De kommer från [Pac], jag älskar dem! När mamma såg dem tyckte hon att de påminner om Alvar Aalto's fina Iittala-vas, och jag kan inget annat än att hålla med. Faktiskt tycker jag att formen på dessa fina dessertskålar höjer hela intrycket på själva desserten!
 
Espresso / kaffepannacotta:
6 dl grädde
2 tsk gelatinblad (eller 1 tsk gelatinpulver)
8 msk socker
1/2 tsk vaniljpulver
3-6 msk snabbkaffepulver
 
Kaffegelé:
2,5 dl kaffe (styrka efter smak)
1-2 msk socker
1,5 gelatinblad (eller 3/4 tsk gelatinpulver)
 
Ev. hallon till garnering
 
Gör pannacottan såhär:
Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten i cirka 5 minuter (går även bra längre tid). Koka under tiden upp grädde, lägg i vaniljpulver samt sockret. Vänder ner snabbkaffepulver i den uppvärmda grädden, smaka av efter smak och tillsätt mer om det behövs. Pannacotta skall bli ljust brun/mellanbrun. Krama vattnet ur gelatinbladen och låt dem smälta ner i den uppvärmda grädden. Använder du gelatinpulver så följ anvsingarna till förpackningen. När all gelatin har smält, häll upp i portionsformar och låt svalna (och stelna) helt och hållet.
 
Gör kaffegelén såhär:
Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten i cirka 5 minuter. Värm kaffet och rör ner socker efter smak. Krama ur vattnet ur gelatinbladen och rör ner i kaffet tills de har smält helt. Använder du gelatinpulver så följ anvisningarna till förpackningen. Häll på kaffet överst i pannacottan och låt svalna. Låt svalna några timmar innan servering. Servera gärna med färska hallon på toppen.
1 Josse:

skriven

En liten fundering - Hur många är receptet avsett för?

Kommentera här: