Recept: Chokladdoppade dadlar

 
Handen på hjärtat, så är chokladdoppade dadlar något utav det godaste jag någonsin har ätit... 
Favoriten är dadlar fyllda med mandel, doppade i vit choklad. Det är fantastiskt gott, och går snabbt att göra. Jag har testat många varianter men kombinationen med just vit choklad och mandel är helt fantastisk...!
 
Jag använder dadlar i en förpackning som ser ut såhär (se nedan);
De är lite hårdare i konsistensen och är lätta att kärna ur. De färska dadlarna som ofta finns i butik (i en fyrkantig förpackning) är alldeles för mjuka och resultatet utav att fylla och doppa dem i choklad blir inte så lyckat. Dadlarna behöver vara mer fasta, som denna variant.
 
Se receptbeskrivning under nedanstående bilder!
 
"Mjölkchokladen" som ses i bakgrunden är chokladplättar med smak av karamell från [Chokladkompaniet]. Jag blandade i rostade, hackade hasselnötter i chokladen innan jag doppade dadlarna i den. Jättegott!
 
Chokladdoppade dadlar
~ 20 st
 
Dadlar (en hårdare variant, ej "färska dadlar")
Sötmandel
200 g choklad av valfri sort
 
Gör såhär:
Kärna ur dadlarna. Skär en skåra längs med långsidan på varje dadel, och plocka försiktigt ur kärnan. Fyll dadeln med 1-2 st mandlar. Lägg dadlarna på en tallrik och lägg dem i frysen i cirka 15 minuter.
Smält chokladen på låg värme. När all choklad precis har smält, doppa dadlarna i choklad och plocka upp dem med en gaffel - låt överflödig choklad rinna av. Lägg dadlarna styckvis på bakplåtspapper på en tallrik. Ställ i kylen tills de har stelnat ordentligt och servera. 
 
Tips!
Det går att använda i princip vilken choklad som helst. Testa att fylla dadlarna med rostade hasselnötter, valnötter eller jordnötter. Dekorera dadlarna med strössel, hackad choklad, frystorkade bär eller liknande - bara fantasin sätter gränser!
 

Recept: Chokladcupcakes

 
Igår fick jag tillfälle att baka ett gäng väldigt snabba chokladmuffins. Dessa tycker jag var väldigt goda och blev oerhört lyckade. I detta receptet behöver man ingen elvisp och sådana recept tycker jag är så himla skönt - skönt att slippa släpa fram och man slipper desto mer disk. Själva muffinsen var väldigt goda helt naturella, men jag toppade dem med enkel vaniljgrädde (lättvispad grädde plus vaniljsocker) och lite krossade hallon, samt JellyBelly-bönor från [JellyBelly] med smak av Jordgubbsglass. Hur gott låter inte detta då? =)
 
Recept finner ni under bilderna, lycka till!
 
 
 
Chokladmuffins med vaniljgrädde 
~12 st normalstora muffins
 
75 g smör
1 tsk vaniljsocker
1 dl vamt vatten
1 dl mjölk
2 ägg
2,5 dl socker
3 dl mjöl
1 dl kakao
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
1/2 tsk salt
 
Dekoration
Grädde
Vaniljsocker
+ eventuellt frukt och bär
 
Gör såhär:
Sätt ugnen på 175 grader, lägg muffinsformar i en muffinsplåt under tiden. Smält smöret och ställ åt sidan. Häll i vaniljsocker, varmt vatten och mjölk i smöret. Vispa äggen (för hand med ballongvisp) lätt, och rör ned dem i smörblandningen. Blanda alla de torra ingredienserna i en separat skål. Vispa sedan ihop alla ingredienser till en klumpfri smet. Fyll sedan muffinsformarna till ungefär 2/3. Grädda mitt i ugnen i cirka 15 minuter. Låt muffinsen svalna.
 
Gör dekorationen såhär:
Vispa sedan grädde ganska mjukt, och tillsätt vaniljsocker efter smak. Spritsa ut på de avsvalnade muffinsen eller klicka ut med sked. Dekorera valfritt, t ex med choklad, frukt eller bär.

Mjuk pepparkaka med apelsinchokladglasyr

 
För några veckor sedan gjorde jag en snabb, mjuk pepparkaka med apelsinchokladglasyr från högkvalitativa Callebaut (finns att köpa hos Chokladkompaniet, de har så vacker och framförallt god choklad). Denna belgiska choklad är SÅ god, och smakar mycket apelsin. De kommer levererade i små lättsmälta "chokladplättar" (som är svåra att INTE stoppa i munnen) och är väldigt smidiga att baka med. De har blivit en ny favorit och höjer verkligen de mest enkla bakverk till en annan nivå med sina fina "finish" och glans.
 
Har ni någon favoritchoklad att baka med?
 
Dessa underbara emaljkoppar kommer från [Montille Moments], visst är de söta? Jag tycker det är mysigt att plocka fram dessa på morgonen =)