Recept: Chokladdoppade dadlar

 
Handen på hjärtat, så är chokladdoppade dadlar något utav det godaste jag någonsin har ätit... 
Favoriten är dadlar fyllda med mandel, doppade i vit choklad. Det är fantastiskt gott, och går snabbt att göra. Jag har testat många varianter men kombinationen med just vit choklad och mandel är helt fantastisk...!
 
Jag använder dadlar i en förpackning som ser ut såhär (se nedan);
De är lite hårdare i konsistensen och är lätta att kärna ur. De färska dadlarna som ofta finns i butik (i en fyrkantig förpackning) är alldeles för mjuka och resultatet utav att fylla och doppa dem i choklad blir inte så lyckat. Dadlarna behöver vara mer fasta, som denna variant.
 
Se receptbeskrivning under nedanstående bilder!
 
"Mjölkchokladen" som ses i bakgrunden är chokladplättar med smak av karamell från [Chokladkompaniet]. Jag blandade i rostade, hackade hasselnötter i chokladen innan jag doppade dadlarna i den. Jättegott!
 
Chokladdoppade dadlar
~ 20 st
 
Dadlar (en hårdare variant, ej "färska dadlar")
Sötmandel
200 g choklad av valfri sort
 
Gör såhär:
Kärna ur dadlarna. Skär en skåra längs med långsidan på varje dadel, och plocka försiktigt ur kärnan. Fyll dadeln med 1-2 st mandlar. Lägg dadlarna på en tallrik och lägg dem i frysen i cirka 15 minuter.
Smält chokladen på låg värme. När all choklad precis har smält, doppa dadlarna i choklad och plocka upp dem med en gaffel - låt överflödig choklad rinna av. Lägg dadlarna styckvis på bakplåtspapper på en tallrik. Ställ i kylen tills de har stelnat ordentligt och servera. 
 
Tips!
Det går att använda i princip vilken choklad som helst. Testa att fylla dadlarna med rostade hasselnötter, valnötter eller jordnötter. Dekorera dadlarna med strössel, hackad choklad, frystorkade bär eller liknande - bara fantasin sätter gränser!
 

Kommentera här: