Recept: Rabarberkaka

 
Här kommer ett recept på en helt underbar, härligt somrig rabarberkaka som du bakar i ett kick! (Och rabarberkakan försvinner i ett nafs, det kan jag nästan lova).
 
Jag brukar få massor av rabarber av mamma på sommaren som jag ofta bakar med, eller gör rababerkräm (riktigt gott, har ni testat?!). Denna rabarberkaka blev jag väldigt förjust i, den är liksom lite "seg" i konsistensen och inte som en vanlig mjuk, torr kaka. Riktigt god att servera tillsammans med kall vaniljsås på sidan. 
Jag brukar oftast fuska faktiskt och köper marsánkräm (som blandas med kall mjölk) och serverar till pajer och ibland mjuka kakor. Passar ju så bra med lite sötma till annars så syrliga hallon och rabarber! Ett tips till marsánkrämen är att tillsätta någon deciliter flytande grädde, krämen blir lite gräddig och helt fantastiskt god - enorm skillnad faktiskt! Det kan också vara trevligt att tillsätta lite vaniljpulver för en djupare smak av vanilj och lite lyxigare känsla.
 
Duka fint med sköna bestick samt vackra serveringsfat- och tallrikar från Solhem Inredning.
 
Mysigt att sitta ute på balkongen och fika sommartid! Såhär "grönskande" är vår balkong under sommaren. Myntan till höger kommer från mammas trädgård, och sänghimmeln kommer även den från [Solhem Inredning].. Kika gärna in på min andra blogg [Inredningstipset.se] för att se mer av min balkonginspo denna sommaren :-) 
 
Rabarberkaka
~ 8 portioner
 
100 g smör eller margarin
3 ägg
3 dl socker
2 tsk vanuiljsocker
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
3-5 dl rabarber (skalade och skurna i mindre bitar)
1,5 tsk kardemummakärnor
 
Gör såhär:
Sätt ugnen på 200 grader. Smörj en form med löstagbara kanter och bröa med vetemjöl eller mannagryn (cirka 20-25 cm i diameter). Smält smöret och låt det svalna.
Vispa ägg och socker tills det blir poröst. Tillsätt vaniljsocker, mjöl och bakpulver. Vispa försiktigt och tillsätt därefter det smälta smöret. Häll smeten i formen och strö över rabarber. Stöt kardemummakärnorna i en mortel så att de blir mindre. Strö över kardemummakärnorna över kakan. Grädda kakan mitt i ugnen i cirka 45-60 minuter. Kakan ska vara lite kladdig och seg och ha fått lite färg. 
 
Tips!
Servera med marsánkräm, vispad grädde eller glass.
 

[Polly-kladdkaka med fluff]

 
Här kommer ett recept på en underbart härlig "Polly"-kladdkaka med Polly-fluff (de härliga spritsade "virvlarna" ni ser överst på kladdkakan). För oss som älskar kladdkaka är detta den ultimata varianten, då smaken av Polly verkligen höjer heeela kakan, wow! Det var svårt att inte äta upp hela skålen med vispad Polly-fluff. 
 
Nytt i mitt kök är också den fina assistenten från [Ankarsrum], och åh - vad skönt det är att ha en riktig assistent som gör jobbet! Den gör ju verkligen sitt namn värd! Faktum är att jag har haft perioder då jag "dragit mig för" att baka, både bröd som kräver intensiv knådning och bakverk som kräver elvisp. Man orkar helt enkelt inte orkar stå där och kämpa. Man undrar ju hur man har kunnat klara sig utan en assistent när man väl har haft en!
 
Receptet på kladdkakan följer under bilderna!
 
Obs!
Tänk på att Polly-fluffen MÅSTE stå i kylen i minst 6 timmar innan du vispar upp den, annars förstörs hela fluffen. Tänk på det innan du börjar att baka denna kladdkaka!
 
 
 
Polly-kladdkaka med Polly-fluff
~ en kladdaka cirka 8 portioner
 
Polly-kladdkaka
3 st ägg
4,5 dl socker
250 gram smält smör
2,5 dl vetemjöl
3 tsk vaniljsocker
1 tsk salt
en knivsudd bakpulver
5 msk kakao
1 påse "Polly Original" (cirka 130 gram)
 
Polly-fluff
1,5 påse "Polly Original" (cirka 180 gram)
3 dl grädde
 
 
Gör kladdkakan såhär:
Vispa ägg och socker så att det blir vitt och pösigt. Blanda alla torra ingredienser i en separat skål, blanda ordentlihgt. Rör sedan ner torrvarorna i äggsmeten. Häll i det smälta smöret, och rör till sist ned 1 påse "Polly Original" och blanda försiktigt. Grädda i ungefär 50-60 minuter i mitten utav ugnen, i 150 grader.
 
Gör Polly-fluff såhär:
Dela godisarna på mitten (annars tar det oerhört lång tid för dem att smälta helt!). Lägg Polly-godisarna och grädden i en kastrull. Värm upp på svag värme och rör om ofta. Det får absolut inte koka, då förstörs hela fluffen och går inte att vispa upp i efterhand. När allt har smält, ställ svalt i kylskåpet i minst 6 timmar innan du vispar upp till en härlig fluff.
 
Spritsa sedan fluffen över din kladdkaka och dekorera valfritt - jag använde färska hallon och Polly-godisar, mums!