Recept: Rabarberkaka

 
Här kommer ett recept på en helt underbar, härligt somrig rabarberkaka som du bakar i ett kick! (Och rabarberkakan försvinner i ett nafs, det kan jag nästan lova).
 
Jag brukar få massor av rabarber av mamma på sommaren som jag ofta bakar med, eller gör rababerkräm (riktigt gott, har ni testat?!). Denna rabarberkaka blev jag väldigt förjust i, den är liksom lite "seg" i konsistensen och inte som en vanlig mjuk, torr kaka. Riktigt god att servera tillsammans med kall vaniljsås på sidan. 
Jag brukar oftast fuska faktiskt och köper marsánkräm (som blandas med kall mjölk) och serverar till pajer och ibland mjuka kakor. Passar ju så bra med lite sötma till annars så syrliga hallon och rabarber! Ett tips till marsánkrämen är att tillsätta någon deciliter flytande grädde, krämen blir lite gräddig och helt fantastiskt god - enorm skillnad faktiskt! Det kan också vara trevligt att tillsätta lite vaniljpulver för en djupare smak av vanilj och lite lyxigare känsla.
 
Duka fint med sköna bestick samt vackra serveringsfat- och tallrikar från Solhem Inredning.
 
Mysigt att sitta ute på balkongen och fika sommartid! Såhär "grönskande" är vår balkong under sommaren. Myntan till höger kommer från mammas trädgård, och sänghimmeln kommer även den från [Solhem Inredning].. Kika gärna in på min andra blogg [Inredningstipset.se] för att se mer av min balkonginspo denna sommaren :-) 
 
Rabarberkaka
~ 8 portioner
 
100 g smör eller margarin
3 ägg
3 dl socker
2 tsk vanuiljsocker
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
3-5 dl rabarber (skalade och skurna i mindre bitar)
1,5 tsk kardemummakärnor
 
Gör såhär:
Sätt ugnen på 200 grader. Smörj en form med löstagbara kanter och bröa med vetemjöl eller mannagryn (cirka 20-25 cm i diameter). Smält smöret och låt det svalna.
Vispa ägg och socker tills det blir poröst. Tillsätt vaniljsocker, mjöl och bakpulver. Vispa försiktigt och tillsätt därefter det smälta smöret. Häll smeten i formen och strö över rabarber. Stöt kardemummakärnorna i en mortel så att de blir mindre. Strö över kardemummakärnorna över kakan. Grädda kakan mitt i ugnen i cirka 45-60 minuter. Kakan ska vara lite kladdig och seg och ha fått lite färg. 
 
Tips!
Servera med marsánkräm, vispad grädde eller glass.
 

Kommentera här: