[Recept: Saffranspannacotta]

 
Finns det något så gott som saffran i desserter?! Åtminstone jag älskar det och tycker att det ger en så härlig och framförallt fyllig smak (...och doft). Ni som följt mig ett tag har nog märkt hur mycket jag gillar just pannacotta, och att göra sådana här läckra "smådesserter" i tjusiga formar är ju bara så roligt. Detta är en variant med smak av saffran och syrlig hallonsås, dekorerad med granatäppelkärnor -  en nästintill oslagbar kombination, om jag får säga det själv...
 
Receptet följer under bilderna! Lycka till!
 
 
Dekorativt med citronmeliss, och fina "Amuse bouche"-formar från [Duni], så praktiska! Jag får ofta förfrågningar om liknande formar och fördelen är att Duni har en egen webbutik där de även säljer till privatpersoner (vilket inte alltid är så självklart när det gäller sådana här förpackningar, en del återförsäljare säljer enbart till företagare).
 
Saffranspannacotta
cirka 6 portioner
 
4 dl grädde
1 dl mjölk
4-5 tsk socker
1 paket saffran + 1 tsk socker
2 tsk gelatinblad (eller motsvarande mängd pulver)
 
Hallonsås:
1,5 dl färska eller frysta hallon
1 tsk socker (kan uteslutas)
1-2 msk vatten
 
Till dekoration:
Granatäppelkärnor
Citronmeliss (kan uteslutas)
 
Gör pannacottan såhär:
Lägg gelatinbladen i kallt vatten i en skål i cirka 5-10 minuter.
Häll grädden och mjölken i en tjockbottnad kastrull. Stöt saffranet i en mortel tillsammans med 1 tsk socker. Blanda allt socker och saffran i kastrullen. Låt alltsammans sjuda på svag värme i ungefär fem minuter tills vätskan blir varm. Rör ner gelatinet i den varma pannacottan - rör om ordentligt så att allt gelatin löser upp sig. Häll upp pannacottan i "Amuse bouche"-skålar av valfritt slag. Placera formarna i kylskåpet i några timmar så att pannacottan stelnar. När pannacottan har stelnat ordentligt portionerar du ut hallonsås i varje form, och dekorerar överst med granatäppelkärnor.
 
Gör hallonsåsen såhär:
Lägg hallonen - om de är frysta - i en kastrull. Värm upp och låt dem koka tills det blir en tjock sås - om såsen känns för tjock kan du spä ut litegrann med vatten. Smaka eventuellt av med en liten mängd socker om du tycker att hallonsåsen är för syrlig. Låt hallonsåsen svalna helt och portionera ut i varje form.
 
Tips!
Hallonsåsen kan förberedas (och hinner kallna i god tid) under tiden pannacottan stelnar i kylskåpet. Det går också bra att byta ut gelatin mot t ex gelésocker eller agar-agar för en vegetarisk version.