Tårta med riktiga rosor

 
Förra veckan gjorde jag en rustik tårta med riktiga rosor till ett vuxenparty. Det kanske låter märkligt men en såhär simpel tårta är något utav det bästa och nästan roligaste man kan göra, haha! Ja, där hör ni hur engagerad jag är i mitt bakande nuförtiden! ;-) Allt handlar förstås om tid, i mitt fall är det tidbristen som spelar in. Därför känns det tacksamt att få till något som går snabbt ändå med ett lyckat resultat.
 
Detta är första gången som jag dekorerade en tårta med riktiga rosor. Man sticker inte ned rosorna "hur som helst" i tårtan, jag placerade själva stjälken i sugrör (så att de inte hamnar i någon direktkontakt med tårtan). Inspirationen hittade jag på Instagram (jag säger det återigen; följ mitt konto @mylivinghome på Instagram om ni vill se uppdateringar från mig oftare...!). 
 
@mylivinghome / Instagram
 
Denna tårtan var fylld med min "klassikerfyllning", se nedan. Den gör jag alltid när jag har ont om tid - men det är också en väldigt god kombination!
 
Ljus tårtbotten, glasskräm (50 / 50 marsánkräm och vispad grädde), syrlig hallonmousse och marängsmörkräm. Jag ääälskar marängsmörkräm! Tycker det är så gott. Denna gången smaksatte jag marängsmörkrämen med några matskedar rosvatten. Det smakade faktiskt ros! En blandning av söt maräng och ros. Just denna kombination tyckte jag blev väldigt god!
 
Recept på hur man gör marängsmörkräm finner ni under nedanstående bilder!
 
  
Alla dekorationer är från [Partytajm].
 
Swiss Meringue Buttercream (Marängsmörkräm)
~ 12 spritsade, mellanstora cupcakes eller att täcka en mindre tårta

2 äggvitor
1, 3/4 dl socker
saft från ½ citron (jag brukar dock utesluta detta)
200 g smör
2-3 tsk vaniljsocker 
2 dl florsocker

Gör såhär:
Ta ut smöret i rumstemperatur (detta gör att det blir mjukt och följsamt när du sedan skall vispa det). Häll upp varmt vatten till cirka hälften eller 3/4 i en kastrull och sätt på spisen på medelhög-hög värme. Blanda äggvitorna, sockret och saften från citronen i en rostfri skål och vispa kraftigt över vattenbad. Marängen ska tjockna och bli hård - så hård att skålen ska kunna hållas upp och ner utan att marängen rör sig ur fläcken! (Detta moment brukar ta cirka 5-6 minuter). Om man har en hushållstermometer ska temperaturen i marängen nå cirka 65 grader. 
När detta moment är klart, ta bort skålen från vattenbadet och fortsätt vispa under hög hastighet tills marängen har kallnat. (Detta moment kan ta uppemot 8-10 minuter, så kör gärna i en hushållsassistent om du har en). Tillsät lite smör åt gången, då och då. När marängmsmörkrämen har svalnat och är slät, tillsätt vaniljsocker och florsocker. Vill du att marängsmörkrämen ska smaka sötare, tillsätt mer florsocker.

Tips!
När du ska vispa marängen över vattenbad, ta gärna en skål som är större än kastrullen. På så sätt kan "marängskålen" vila på kastrullen och du slipper hålla i den så mycket. Smaksätt gärna marängsmörkrämen med någon essens, det blir riktigt gott!
Det går också jättebra att använda marängsmörkrämen till att spackla tårtor med. Behöver man täcka en större tårta är det färdelaktigt att dubbla receptet. Denna smörkräm kan man också frysa utan problem.
1 Fia:

skriven

Temat var verkligen jättefint. Skulle funka på både babyshower och massa annat.

Kommentera här: